donderdag 9 juni 2016

Een wervelwind van vier dagen, je herkent het niet meer terug

In het bloggen zit een beetje de klad maar dat wil niet zeggen dat er niks is gebeurd in het Gasthaus. We hadden vijf dagen een stelletje handige handen op bezoek en die hebben heel wat werk verzet zowel in het huis, als op het huis en rondom het huis.

Overstek achterste dak vervangen


Het overstek is min of meer vergaan
Aan het overstek achterste dak van de hooischuur was nog nooit iets gebeurd sinds vele decennia. De rechter helft was al aan het instorten en het zal niet lang duren voordat ook de linker helft hetzelfde lot zal ondergaan. Vorig jaar met de Pinksteren hebben we al een houten steiger gemaakt om dit probleem aan te pakken. De steiger was echter te klein en buurman Heinz heeft voor ons nog een aantal bomen geregeld in het bos om de steiger af te bouwen. Afgelopen pinkster hebben we de bomen uit het bos gehaald en hebben de steiger weer wat hoger gemaakt. We moesten echter helaas stoppen omdat het plots ging sneeuwen en dat is niet fijn op de steiger.

Bomen halen in het bos.
Tijdens het halen van de bomen moesten we ook nog de weg vrij zagen, want 's nachts was er boom omgewaaid over de weg. Stunzelaars hebben echter altijd een kettingzaag in de auto.

Eind mei was het weer dan eindelijk goed en waren er voldoende hulp troepen  om de steiger af te bouwen. Het is een uiteindelijk 12 meter hoog gevaarte geworden en bovenop heb je fantastisch uitzicht.

Via de bio boer Heinrich die voor ons als eerder bomen zaagde, heb ik twee balken van 9 meter kunnen regelen voor het overstek. Gezaagd en al, kwam hij ze brengen per tractor, ongeveer een uur rijden, de service gaat echt ver.  Koos heeft de oorspronkelijke versieringen weer aangebracht in de balk, zodat deze er weer op en top uitziet net als 100 jaar geleden.

Met hulp van Bert, Koos en Robert ligt de balk in tien minuten op zijn plek, we hadden tenslotte ervaring vier jaar geleden. Het geheel wordt vast gezet, en de boel wordt in no time weer dicht getimmerd. De pannen worden vervangen door semi nieuwe exemplaren die nog op stapels verstopt in de tuin lagen. Net op tijd is de rechter helft weer dicht als het gaat regenen 's avonds, gelukkig nergens lekkage dus project is geslaagd. Volgende stap is de linker helft, dat zal ergens in juli gaan gebeuren.

Restauratie overstek achter

Verven tweede verdieping


Afkrabben, schuren, kaal halen en verven, wordt prachtig
Gezien het feit dat het nogal regende hebben we onder leiding van Elize weer heel wat schilderwerk verricht op de tweede verdieping. Een aantal deuren zijn helemaal kaal gehaald en opnieuw geverfd. Dit kaal halen kost echter te veel werk en gaande weg blijkt schuren, goed schoonmaken en dan verven ook prima te voldoen.  Het aantal keren verven hangt echter nogal af van de dekkingsgraad, het groen moet wel drie keer terwijl wit met een keer al goed dekt. Dit gaat wel de toekomstige keuze van de verf beïnvloeden vermoed ik.

Bert heeft nog een koof gemaakt om de geiser en steigleidingen bij de nieuwe badkamer. Als deurtje is een deur gebruikt die mijn  zwagers met de Pinksteren vonden bovenop het rookhok. Dit deurtje heeft een heel grappig handvatje in de vorm van een hand die een stokje vast houdt. Leuk om deze oude details weer terug te brengen, en ook heel erg fijn dat ik vrienden heb die er lol in hebben dit soort dingen te doen.
Origineel handvat

Al met al weer flinke vorderingen gemaakt op de tweede verdieping. Kamer 7 en 9 naderen de voltooiing en ook de overloop wordt steeds mooier.

Om het huis


Rondom om het het huis zijn we vooral bezig geweest met gras maaien, en het repareren van de bosmaaier, de schroef in de kop pakt niet mee, ik vrees dat er een nieuwe kop  op moet. Voortaan geen apparaten meer kopen met plastic onderdelen, dat is allemaal leuk voor een klein tuintje, maar te zwak voor 4000m2 grond. Verder is de kruidencirkel weer zomer klaar gemaakt en zijn er diverse plantjes gezaaid door Jessica en Aafke, we kijken nu de bessen en aardbeien de grond uit.

Alle uit Spierdijk meegenomen planten zijn voorzien van een schep 20 maanden gerijpte biomeiler compost, ben heel benieuwd of deze  hierdoor een flinke groeispurt gaan krijgen. De compost uit de biomeiler ziet er zeer goed uit, en zit vol met wurmen.  De biomeiler zelf is na 20 maanden nog 45 graden Celsius bovenin, helaas zitten daar geen warmte wisselaars, dus dat moet volgende keer anders, ideeën zat, wordt vervolgd.

's  Avonds koelde het nog flink af dus het was fijn dat onze koker en stoker Aafke ons iedere dag van een maaltijd voorzag en de kachel lekker op stookte, we gaan toch zeker geen kou lijden. Vrijdag en zaterdag waren de klussers weer naar huis en hebben we nog lekker gerelaxed en rond gereden  in de omgeving en op aanraden van Jessica de chinees in Bad Laasphe uitgeprobeerd, dit is een aanrader voor wie eens wat ander wil dan Duits of Italiaans.

Sfeer. En de supermarkt adverteert in het Nederlands.
Google+