dinsdag 20 oktober 2015

Hoe een rol teflon een dag meer werk oplevert

De hoofdschuldige
Veel planning, geduld, doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag, honderden koppelingen, diverse kranen en tientallen meters leiding waren er nodig om de nieuwe douche aan te sluiten op de water voorziening. Eigenlijk zou het gisteren al hebben moeten werken maar door aankoop van foute teflon-tape eindigde de dag gisteren met diverse lekkages en wateroverlast. Vandaag (zaterdag 17 okt) met nieuwe moed alle problemen opgelost en nu werkt het systeem zoals we wilden, dit is echt een mijlpaal in het project.

Water


Vorige keer hadden we al bijna al het voorbereidende werk gedaan en nu was het moment gekomen dat het nieuwe water systeem op de hoofdleiding kan  worden aangesloten. De fout aangesloten biomeiler leiding wordt ook gelijk gefixed, en nu zit er onder de geiser een drieweg-kraan waarmee je kan kiezen of je voorverwarmd biomeiler water of koud leiding- of bronwater gebruikt. Om het systeem aan te sluiten moest het water even worden afgesloten, en we maken gebruik van de gelegenheid om ook de vulkraan van de verwarming te verplaatsen, want die zit nu nogal onhandig plaats onder de kelder trap.

Nieuwe 22mm hoofdleiding met aftakkingen voor biomeiler, etc.

Nadat het het water weer is aangesloten blijkt er helaas lekkage te zijn. Water stroomt zo'n beetje uit alle koppelingen met een schroefdraad. Hoofdschuldige blijkt dus de nogal inferieure teflon tape te zijn, deze is veel te dun en hadden we gelijk moeten afkeuren. Nu moeten we helaas behoorlijk wat koppelingen weer los halen en opnieuw in de tape zetten. Gelukkig had ik nog een rolletje uit 1980, welke nog in prima staat is en waarmee de lekkage is opgelost.

Waterschema
We hebben nu in de kelder een uitgebreid watersysteem, waarmee je kan kiezen of je leiding- of putwater gebruikt, een vulkraan voor de verwarming, dikke leidingen naar de douche zodat we genoeg druk houden, een wasmachinekraan, een verbinding met de biomeiler en warm waterpunt met biomeiler opgewarmd water.  Verder gebruiken we indien we koud leiding- putwater de geiser insturen een warmtewisselaar rond de afvoerpijp. 

 

Stroom


Krachtstroom unit in meterkast
De geiser is een Stiebel Eltron DHB-E 24 KW geiser waarvoor we een krachtstroomleiding naar de meterkast hebben moeten leggen. Dit 6mm2 is zo stug dat je tang nodig hebt om de losse draden te buigen. De meterkast is zo gemaakt dat indien je de geiser gebruikt de warmtestaven in het buffervat via een relais automatisch worden uitgeschakeld om overbelasting te voorkomen. Ik had de kabel aanvankelijk op de verkeerde plek in de meterkast aangesloten, gelukkig had ik nog net genoeg kabellengte om het probleem op te lossen.

Nadat het water en de stroom was aangesloten konden we voor het eerst warm water tappen, spannend, want de geiser is een tweedehandse en dus weten we niet of deze het doet. Gelukkig doet hij het wel en ik ben blij met het hete water dat er uit komt, stel je voor dat dat niet zo was. Wel grappig dat zo'n elektrische "Durchlaufhitzer" totaal geen geluid maakt, en uiteraard geen schoorsteen nodig heeft. Waarom zie je die dingen niet in Nederland ?


Geiser en leidingen
Ongelooflijk hoeveel werk er in is gaat zitten, er zijn zoveel onderdelen en aspecten, en overal moet aandacht en tijd aan worden besteed anders werkt het niet zoals je wil en krijg je in het slechtste geval lekkage. Nu tegelen, kranen monteren, wc pot plaatsen en de douche is klaar voor gebruik.


Update: er komt een druppel uit een koppeling, pfff
Update 2, we hebben tegels en morgen komt er een tegelzetter kijken
Google+