zondag 11 januari 2015

Klimaschutzpreis met de Biomeiler gewonnen

De oorkonde
Begin december hebben we de RWE / Stadt Bad Berleburg Klimaschutzpreis gewonnen voor onze Biomeiler (filmpje), en afgelopen donderdag was de prijsuitreiking bij ons in het Gasthaus.  Een delegatie van 19 mensen bestaande uit jury, RWE, gemeentebestuur, de burgemeester en de pers kwam op bezoek.

Compost power, Biomeiler, Compost warmte


Aangezien we de hele week al flink aan het klussen waren en er een hele delegatie zou komen moesten we eerst het hele huis aan kant maken met zijn tweeën, want de andere helpers waren al weer naar huis. De middag begon dus met een paar uur,  opruimen, stofzuigen, dweilen,  afwassen en zelf douchen, want we stonken een uur in de wind. Ook nog maar even het de oprijlaan ijsvrij gemaakt voor zover mogelijk want je wilt toch niet dat de delegatie bobo's onderuit gaat.

Om 16:00 zou de prijsuitreiking plaatsvinden, oorspronkelijk gepland buiten bij de biomeiler, maar  vanwege de plotselinge dooi, 7 graden en storm, besluiten we het Gasthuis maar weer even Gasthuis te laten zijn, dit tot grote opluchting van de delegatie. Buurman Heinz had via zijn neef, die is bakker, en heleboel Kuchen geregeld en wij hadden de koffie klaar, het feest kon beginnen. Zoals gebruikelijk in Duitsland komt iedereen altijd te vroeg, dus om 15:50 zat het huis al vol en was het wachten nog op de burgemeester, die kwam om 16:01 zich verontschuldigend dat hij te laat was, maar..... de burgemeester komt altijd als laatste zei hij.

Het leuke van al die lokale  mensen die op bezoek komen, zijn de vele verhalen die dan los komen, want iedereen kent het Gasthaus Stünzel en iedereen heeft een verhaal. Zo wist een van de topambtenaren me te vertellen dat hij alhier in 1969 zijn eerste bier had gedronken, ook de nog aanwezige Glitzerbar in de kelder veroorzaakt menig glimlach, daar is veel gebeurd in het verleden, maar daar bloggen we een andere keer nog wel over.

Goed, iedereen zit, heeft koffie, en de burgemeester neemt het woord. Hij verteld dat de prijs normaal alleen aan bedrijven en instellingen wordt uitgereikt, maar dat de jury erg onder de indruk was van dit privé initiatief dat is uitgevoerd met behulp van vele lokale partijen en dorpsbewoners. Dat feit past goed in de het dorp-leefbaarheids-beleid dat de gemeente voert. Verder was de RWE en de gemeente Bad Berleburg onder de indruk van deze aparte manier van energie opwekken, een manier die goed past in het Energiewende beleid, en weer eens iets heel anders was dan de gebruikelijke projecten met zonnepanelen. Dat onze biomeiler ook maar weer mag inspireren voor komende edities van de  Klimaschutzpreis.

En zo ging het maar door, een hele reeks complimenten niet alleen voor de biomeiler ook voor de wijze waarop we het project Gasthaus aanpakken, ik word er onderhand verlegen van. Daarna gaf de burgemeester mij het woord en mocht ik in mijn beste Duits mijn eerste toespraak voor een delegatie officials houden. Heb nog maar eens uitgelegd wat de biomeiler doet en hoe dit past in onze ecologische aanpak

De Klimaschutzpreis winnaars en jury
Vervolgens nam burgemeester Bernd Fuhrmann weer het woord en werd het me duidelijk dat we de prijs delen met een ander project, deze mensen waren ook aanwezig bij de bijeenkomst.  Daarna de overhandiging van de prijs, 500 euro en een oorkonde, handen schudden en foto's nemen voor de pers.  Wat weer resulteerde in dit  stukje in de Siegener Zeitung, de journaliste was hier nu voor de derde keer sinds augustus. Verder een stukje in de Westfalen Post onder de titel: "Bio-Meiler ausgezeichnet"Radio Siegen, onze favoriete lokale radiozender, was er ook en nam het volgende interview  op.

Luister naar Radio SiegenSiegener Zeitung - Klimaschutzpreis
De pers volgt de biomeiler ook op de voet en berichtte al enige malen over de voortgang.  In het kort is de biomeiler status nu dat de temperatuur rond de 45 graden hangt. Regent het langere tijd, dan daalt de temperatuur richting 40 graden om weer te stijgen bij droogte.  Het doel om het huis vorstvrij te houden is zeker bereikt, er waren al dagen met min twaalf maar binnen bleef het acht. Het kan altijd beter, simpeler, efficiënter en dat gaan we ook zeker doen in de toekomst, maar tot nu toe ben ik tevreden. Denk inmiddels al aan een tweede biomeiler, dit maal tegen het huis aan.


Was er even niet.... maar mijn zwager wel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+