woensdag 28 januari 2015

Hoe het electriciteitsbedrijf het hele dorp zonder stroom zette.

De nieuwe meterkast
Begin januari hebben we een nieuwe en moderne meterkast gekregen, was ook wel nodig want de vorige was nogal gedateerd en gevaarlijk. Slechts drie zekeringen voor het hele huis, en in de praktijk zit zowat alles op één stop. Ook zat de kast vol schroeiplekken, een dat is geen goed teken.

Aanvankelijk zouden de netbeheer  mannen van Westnetz donderdags deze klus klaren, maar gezien het feit dat we die donderdag de Kimaschutz prijs zouden krijgen leek het me niet onverstandig dit werk een dag later te plannen. Nu zou je denken dat deze flexibiliteit niet bestaat bij een grote semi overheidsinstantie, maar geen enkel probleem, een paar telefoontjes en het noemen van de burgemeester en alles was zonder problemen geregeld.

De oude kast
We hebben in het Gasthaus een bovengrondse aansluiting op het stroomnet. Deze kabel komt binnen op de tweede verdieping en verdwijnt dan in een kastje met daarin de hoofdstoppen die eigendom zijn van de netbeheeder (Westnetz, de Duitse Liander in NRW). Omdat onze aansluiting erg oud was, misschien wel van voor 1940, was het ook noodzakelijk een nieuwe moderne en vooral veilige aansluitkast te plaatsen. Voor deze klus was het noodzakelijk dat de stroom in het hele huis er even af ging. De man vroeg me nog of het nu uitkwam, en ik zei dat graag nog even wachtte tot de koffie klaar was. Geen probleem, want hij moest verderop in het dorp een schakelaar omzetten, dus we hadden nog wel even.

Oude installatie met schroeiplekken
Hij stapt in de auto en na enige tijd gaat het licht uit, dus de stroom zal er wel af zijn. De stroom was echter niet alleen bij ons er af, ook het  hele dorp zit zonder stroom. Blijkt dus dat de huizen niet apart afgeschakeld kunnen worden, en dus iedereen in het dorp zonder waarschuwing vooraf, gedurende 90 minuten zonder stroom zit. Nu maar hopen, dat de andere bewoners hun apparaten, zoals CV ketels, automatisch weer aan gaan na een stroomstoring, want het vroor flink die dag.

Hoofdstoppen plaatsen, helm op!
Het aansluitpunt zit met drie 80 Ampère stoppen in kamer twee, dit kastje had een andere afmeting dan de vorige en daarvoor moest er ook een nieuw gat worden geboord, om de aanvoerleiding van buiten naar binnen te halen. En dat in mijn nieuwe gevel..... gelukkig hebben ze oude gat keurig dicht gemaakt en zelfs met originele verf weer bijgeverfd.

Vanaf het aansluitpunt loopt er nu naar kamer één een dikke voedingskabel naar de nieuwe meterkast in het portaal bij de kelder. Op de nieuwe meterkast is inmiddels de kelder en daar mee de verwarmingsinstallatie (pompen en buffervat Heizstab) aangesloten.  Het is verder een moderne kast met een digitale meter waarin ook alvast ruimte is voor een tweede meter, om bijvoorbeeld zonnepanelen op aan te sluiten.  Geeft een dergelijke digitale meter de standen automatisch door vraag ik me nu af? En kunnen we dat ook op afstand uitlezen ? 
De stroommeter

Rest ons nu de taak, de nieuwe stroomkabels op de tweede verdieping aan te sluiten en als een speer ook de andere kamers van het huis van nieuwe bekabeling te gaan voorzien. We hebben nog genoeg te doen voorlopig, maar qua stroomvoorziening leven we nu weer een beetje meer in de moderne tijd (nu nog een paar zonnepanelen).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+