donderdag 18 september 2014

De aanpakkers hebben het huis een fase verder gebracht.

Er gebeuren nu zo veel dingen tegelijk in en rond het gasthuis dat het moeilijk wordt de blog bij te houden. Het is nu donderdagochtend en moet nog verslag doen van de week werk die is verricht aan het verwarmingssyteem, het mannenweekend, maar inmiddels staan we alweer op het punt een aantal Biomeilers in Noord Duitsland te gaan bekijken. Heb nog 90 minuten om een stukje blog te maken, daar gaat ie.

Van hieruit bouwen we verder.
Met behulp van de plaatselijke loodgieter en Bert zijn nu alle 32mm stijgleidingen aangesloten op reeds aanwezige temperierungsleidingen. Iedere kring heeft een eigen temperatuurregelaar en een afsluitkraan gekregen, zodat we nu door kunnen bouwen en gelijk de nieuwe kringen kunnen aansluiten, zonder af te tappen.  Vervolgens zijn alle stijgleidingen met elkaar verbonden en in de kelder naar het ketelhok gebracht. Al daar moet nu nog de warmte bron worden aangesloten, die in eerste instantie zal bestaan uit een buffervat met elektro verwarming als backup tegen bevriezen, hopelijk in de herfst volgt de biomeiler als echte basis warmte om het huis droog te houden. Daar bovenop gaan we dan nog hout stoken voor comfortwarmte.

De stijgleidingen aansluiten had nog best wat voeten in de aarde, op tekening lijken de dingen nu eenmaal altijd veel makkelijker. Daarbij komt nog het feit dat wij noch de loodgieter dit systeem kennen, dus de manier van aansluiten is nieuw en vergt enige praktische oefening voordat je door hebt wat nu het handigst en makkelijkst is. Gelukkig was de ervaren Bert er om toe te zien op de onervaren hulp van de loodgieter, en dat was maar goed ook, want er moeste nogal wat keuzes ter plekke worden gemaakt en dan helpt het soms niet alles gelijk vast te klemmen, maar eerst even te overleggen.  Ben zeer blij dat alles is aangesloten en dat er geen lekkages zijn, er is echt een mega stap gemaakt vorige week!

Stookhout
Bert en Janine hebben een hele week in het huis gezeten, aan het eind van de week volgde een invasie van mannen die van aanpakken weten. Als een wervelwind werden er dingen aangepakt, voor ik het wist was al het sloophout gehakt tot hapklare brokken voor de kachels. Koestalramen zijn afgestucd, verlichting in de kelders en het gereedschaphok gemaakt, heet water kraan bij de wastafel in de badkamer.

Door de lengte doorgezaagde 10m lange bomen vervoeren
Verder weer eens als vanouds (ik zie een patroon) met bomen hakken en verwerken bezig geweest, er lagen namelijk nog vijf bomen in het bos en die moesten naar het huis worden gebracht om tzt. als steiger te dienen. Heinz heeft ze nog even door de lengte doorgezaagd en Luuk en Jeroen hebben ze achter hun auto gebonden en naar het huis gesleept, dit gaf wel wat vreemde blikken overigens. Gelijk ook maar even alle rondslingerende stammetjes netjes opgestapeld, die liggen alvast klaar voor de kloofliefhebbers.

Hij brandt goed, die nieuwe kachel
Als laatste hebben we de grotere houtkachel die al een jaar in de schuur stond aangesloten. Er moesten wel wat chamotstenen worden aangebracht die kwijt waren, maar dat was geen probleem voor Erwin, die doet dat zo. Ding is overigens spuuglelijk en ik mis Cora (de oude kachel) best wel, maar deze geeft wel heel wat meer warmte, binnen no time waren beide kamer lekker warm, en dat is ook wat waard. Bovendien kunnen we nu veel grotere houtblokken stoken en hoeft er niet meer elke 15 minuten hout in.

Rest me nog te vermelden dat we ook nog heerlijk hebben genoten van de catering verzorgd door Bert Z. en Janine. Het was lekker en ook de slijter heb ik niet horen klagen.


We eindigen het weekend met lekkage, overstortkraantje van de boiler heeft het opgegeven.....

Lekkage

Update 21 Sep. alle lekkages verholpen!
Google+