vrijdag 2 november 2012

Zomer Herfst Winter

Wat men al niet kan doen in een week!


Afgelopen herfstvakantie kwamen er iedere dag meer mensen op bezoek totdat we uiteindelijk met zijn veertienen waren. En zoals het spreekwoord al zegt, vele handen maken licht werk. Er is werkelijk een enorme bult werk verricht, en het was ook nog eens bere gezellig. Het weer zat mee en was prachtig zomers (23 graden) en sloeg later om in droge sneeuw (-8) prachtig! Schitterend weer om de mooie herfstkleuren te bewonderen en lekker te wandelen door het bos in de sneeuw. En alsof dat nog niet genoeg besloot een groep van 300 doortrekkende kraanvogels in het weiland waar wij op uitkijken te gaan overnachten, een indrukwekkend schouwspel van zowel de landing als het vertrek de volgende ochtend zo voor onze neus.

Bomen en stutten


Donderdags gingen we met Heinz bomen zagen in het bos. Van een aantal bomen zagen we binnenkort balken voor nieuw vakwerk in de schuur. Erg leuk om uiteindelijk een zelf gezaagde boom tot hout verwerkt in je huis te hebben. Een paar andere bomen uit het bos zijn bedoeld als 5,5 meter lange stutten in schuur. Als zo'n boom eenmaal gaat dan ligt hij ook zo op de grond. Heinz gaat een trekker regelen die de vier 23 meter lange bomen naar ons huis zal slepen, alwaar een mobiel zaagwerk ze in balken zal gaan zagen.

Mijn zwagers kennen geen angst! Was ik eerst nogal huiverig om de stutten te plaatsen in de schuur,  omdat je daarvoor op de instabiele hooizolder moet klimmen, zij draaien er hun hand niet voor om. Terwijl ik even weg was om leien te halen, hebben zij het instabiele plafond verwijderd en de stut gelijk op de stabiele ondergrond gezet. Je kijkt nu zo in de koestal tot aan het 12 meter hoge dak. De schuur staat nu wel stabiel en het verzakken van het dak is gestopt. Ben echt blij dat ze zoveel moed hadden om  dit te doen. In feite liggen we nu voor op schema en kunnen we met een gerust hart de winter in, want misschien wel twee meter sneeuw (niet ongebruikelijk hier)  op dak is wel een enorm gewicht, en ik weet niet of dat nog een winter goed gegaan zou zijn.

Verder zijn alle buitenverfklussen afgerond en ziet de gevel en voordeur er nu prachtig uit, kan niet wachten tot dat de steiger weg gaat. Ook zeer blij met het opnieuw geverfde "Gasthaus" boven de deur, dat heeft Jip perfect gedaan ;) De laatste grote open gaten in muren en ramen zijn winterdicht gemaakt, leidingen geisoleerd en we hebben iets van 100 leien geplaatst, nog 200 te gaan dan is de zuidzijde klaar.

Omdat het al een lange tijd droog was hebben we met lange stokken met daaraan een plamuurmes bevestigd het mos van het dak geschraapt. Dit is behoorlijk zwaar werk, en leverde een gigantische bult troep op. Cor en Rixt hielpen fanatiek mee, in  mijn eentje had ik het denk ik nooit afgekregen. Ook al krijg je niet alles er af, het ziet er nu stukken beter uit.

De Stut!
Gasthaus!


Zonder koper, koker en stoker gaat het niet.


We hebben nu twee houtkachels die de grote woonkamer en de keuken heerlijk warm krijgen, ook als het vriest. In de kleine eetkamer hebben we een kachel op butagas, en in de badkamer een elektrisch kacheltje. De houtkachels moeten blijven branden, dus dat betekent dat er de hele dag hout gesprokkeld moet worden en tevens hakken in handzame stukken. Gelukkig hebben we drie jonge jongens mee die goed hout kunnen sprokkelen en de kachels bijvullen. Verder ligt de zolder, de schuur en diverse kamers nog vol met hout resten, van de dak-dicht-operatie, die het prima doen in de kachel. De jongens hadden een hele kluif aan het slopen van het oude duivenhok op zolder, maar dat levert wel een hoop droog stookhout op.

Als je gaat koken op oude Holzofen heb je een stoker nodig, die de hele tijd zorgt dat het vuur goed op temperatuur blijft. Koken op de oude Sieg Herd gaat prima, zolang je maar hout blijft laden dus. De oven zelf hebben we nog niet geprobeerd maar de temparatuur lijkt iets van 300 graden te zijn, misschien zelfs iets te warm voor een taart.

Met zoveel mensen gaat alles heel snel, en het is fijn dat de verbouwploeg wordt ondersteund door mensen die boodschappen doen, materialen halen, koken en de kachel stoken: zonder koper, koker en stoker gaat het niet.

Kraanvogels om 08:00
vlak voor ze definitief vertrekken.


 




                                   
                                   
                                   

2 opmerkingen:

  1. prachtig werk verzetten jullie! Mooie streek ook...
    Wij kunnen jammer genoeg niet rekenen op zo'n grote hoeveelheid klussers ;-) en dus doen we het een stuk langzamer aan. Maar we komen er uiteindelijk wel (http://dlm-verbouwblog.blogspot.be/).
    We wensen jullie veel succes met de verbouwing van dit mooie, oude huis. Ik volg je blog op de voet. Het is leerrijk lees&kijk plezier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank, wij volgen jullie ook, zal je link even klikbaar maken. Mensen check ook deze leuke blog over project in Bougogne.

    BeantwoordenVerwijderen

Google+