maandag 22 oktober 2012

Vakwerk verven

Afgelopen zondag het plan opgevat om toch ook maar de stenen tussen het Fachwerk te schilderen. Het stak namelijk wat aftands af bij de pas geschilderde kozijnen en vakwerkbalken. De kozijnen zijn prachtig wit en het vakwerk donkerbruin, daarbij zag het grauw geworden metselwerk er wat aftands uit. Dinsdag de buurman gebeld of hij wat verf kan regelen zodat we in het weekend gelijk aan de slag kunnen. Amper vier uur later staat er algenverwijderaar, voorstrijk en verf klaar in het huis, Heinz is echt onbetaalbaar.

Jessica wist nog wel een paar schilders die ook nog tijd hebben in dit weekend. Vrijdagavond vertrekken we, Jessica gaat mee voor de catering en Christa en Stephan en ik gaan verven.  Winterbanden op de auto, winterjassen, elektrische kachel voor de douche en warme dekens mee. Komen we daar blijkt het schitterend weer, zelfs 's nachts is het niet koud, dat komt mooi uit als je buiten wilt verven.  

Ook de rest van het weekend hebben we schitterend mooi zomerweer. Het werk valt mee, voor de middag is de algenverwijderaar er al opgesmeerd.  Dat geeft mooi even tijd om boodschappen te doen bij de Hit en lekker Kuchen en brood bij de bakker te halen. Na een overheerlijke lunch kunnen we om  een uur of drie de voorstrijk aanbrengen.  Het voortrijden is alweer snel klaar, zodat we daarna heerlijk van de zon kunnen genieten.

Zondag blijkt nog mooier dan zaterdag, erg mooi hoe hier de zon opkomt, helaas nog steeds niet in een foto kunnen vastleggen. En het is zo stil hier, dat je de blaadjes hoort vallen als een soort van regendruppen.  De herfst is schitterend hier, en Stephan weet precies welke paddestoelen je kan eten, volgende keer maar naar het bos.


Het loopt allemaal erg voorspoedig, en ook het wit verven van het metselwerk gaat veel sneller dan verwacht.  Het resultaat is schitterend, ben erg blij dat we besloten hebben nog even snel gebruik te maken van de beschikbare steiger en alsnog het metselwerk hebben geverfd.  Niet alle verbouwingen eindigen in een drama dus, het kan ook gewoon meezitten en sneller klaar zijn dan van te voren bedacht. Verder kunnen we van de week nog een emmer verf terug brengen en afrekenen met de verfboer. Ja we krijgen hier alles op de pof, de Duitsers hebben nog veel vertrouwen in de medemens.

Witte rook!
Ook erg fijn dat mijn zus en haar man in het hele huis puin hebben geruimd (in de week hiervoor) en al het stookhout hebben verzameld. Dat komt goed uit want Stephan was bij binnenkomst al gefascineerd door kacheloven in de keuken, iets dat hij nog kent uit zijn jeugd. De kachel moest aan, maar de schoorsteen was nog niet aangesloten en het ding staat te laag voor de lange Nederlanders.  Als eerste regelen we wat stenen bij de overburen om de kachel 15 cm hoger te kunnen zetten. Stefan zaagt de schoorsteenbuis op maat en maakt de kachel helemaal schoon. Dan kan de fik er in! Een magisch moment, voor het eerst sinds jaren komt er weer rook uit de schoorsteen. Nu maar houthakken, stukjes van 20 cm.



Het was een top weekend,  veel gedaan, mooi weer, gewandeld en lekker gegeten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+