zondag 15 juli 2012

Het huis is weer in gebruik!

Er brandt weer licht 's avonds in het voormalig hotel! Dit weekend hebben we  voor het eerst in het huis overnacht.  Niet alleen wij waren er, maar ook broers, zusters, zwagers, neefjes, vrienden en de Duitse dorpsgenoten. Al met al een gezellige drukte en met zoveel mensen gaat het snel natuurlijk. Het is echt heerlijk zo'n vakantiehuis te hebben en zo geholpen te worden door iedereen. Samen iets opbouwen is gewoon leuk en gezellig, dat is precies waar we het voor doen.

Eén van de grote mijlpalen deze week was dat het gelukt is het (koude) water weer aan de praat te krijgen na anderhalve dag werk.  De hoofdleiding was op meerdere plekken kapot (gevroren) de vraag was natuurlijk waar en hoe erg.  Het eerst lek zat in  de 60 cm dikke tussenmuur in de kelder, alleen te bereiken door over een oude olietank te kruipen. De buis bleek vast te zitten in beton en het koste nogal wat moeite die er weer uit te krijgen. Toen dit uiteindelijke gelukt was en een nieuw stuk buis was geplaatst, bleek het volgende lek in de volgende muur te zitten. Hierop besloten we dit stuk af te sluiten, omdat deze leiding naar een kapotte CV ketel gaat waar we voorlopig toch niks mee doen. Daarna nog twee keer een waterballet in de keuken op diverse  plaatsen, maar gelukkig makkelijk te fixen.  Na twee ritjes bouwmarkt (men vroeg al of we een klantenkaart wilden) deed aan het eind van de dag overal in het pand het koude water het weer.

Knelkoppelingen aandraaien in de kelder.

    
Een onmogelijke plek om te bereiken.
Als het water het weer doet, loopt ook de stortbak van alle vier de de WC's vol.  Als je dan op de doortrek knop drukt, kan er van alles gebeuren, en dat gebeurde dan ook. Eén WC had geen goede afvoer meer, en de hele stortbak liep leeg over de vloer, door het plafond naar de keuken eronder en vervolgens de kelder in. Niet meer gebruiken dus. WC twee zelfde probleem, liep ook leeg naast het riool het plafond in. WC drie en vier werken prima, maar de stortbakken zijn oud en aftands, blijven hangen, lopen vol...... gaan we volgende keer vervangen.  Al met al hebben we nu  twee werkende WC's en afvoeren, dat is heel fijn.

Verder zitten er wasbakken in alle zestien kamer, en ook daar is overal water. Enige problemen hier zijn de kapotte sifons en her en daar een kraan die het niet doet.  Niet iets waar ik van wakker lig.

Zondagochtend lag er toch nog een kleine plas water in de kelder.  Na wat gezoek, bleek er toch nog een van de oude soldeerverbindingen gaar en een klein haarscheurtje te hebben. Het water er dus nog maar een keer even af en ook dit opgelost. Nu maar hopen dat het hier verder bij blijft.

Behalve het water is ook het huis ingericht, gesopt opgeruimd en echt in echt gebruik genomen.  Slaapkamers zijn na jaren weer gebruik. Kamer 6 blijkt favoriet, omdat het daar nog nooit heeft gelekt, de kraan het doet en ook de afvoer, drie sterren dus!  De ramen stonden lekker open en langzaam trekt de vochtige lucht er wat uit.  Onder het behang komen zelfs muurschilderingen te voorschijn, daarover later meer.

De keuken is inmiddels primitief in gebruik. De buurman kwam nog aan met hele mooie kopjes, glazen, schalen en die staan nu in de kasten.  De woonkamer is nu in de achterkamer en gezellig ingericht, inclusief bankstel dit alles dankzij de hulp van de familie. Heerlijk zo'n bank!  Op een of andere manier komt er opeens heel veel huisraad onze kant op in Sauerland, daarvoor heel veel dank. De voorkamer is nu leeggeruimd zodat we daar straks ook aan de slag kunnen.Google+