vrijdag 6 juli 2012

Denkmalschutz toegewezen

Hedenmorgen bij de post een pakketje uit Duitsland zonder afzender, spannend! Snel openmaken dus. Blijkt de inhoud een officiële brief van de Denkmalschutz autoriteiten met daarin de erkenning dat we nu dus een echt monument zijn. Daarbij zit dan verder een prachtig Denkmal bordje met schroefjes en pluggen om op het huis te bevestigen. En verder heeft men helemaal de geschiedenis van het huis uitgezocht, erg interessant  om te lezen.

Ook leuk om te vermelden is dat het huis beschikt over twee zogenaamde "Wilder-Mann-Figuren", dit zijn Fachwerk constructies in de vorm van abstract mannetje met gesterkte armen en gespreide benen. Dit is historisch een onheilwerend symbool, en daar hebben we dus twee van. Voel me helemaal veilig nu!
Twee "Wilder-Mann" Figuren.


Het huis blijkt in twee fases ontstaan te zijn. Allereerst functioneert het als boerderij vanaf 1784. Dan in 1910/12 wordt het huis verlengd en omgebouwd tot een "Schank und Gastwirstshaft", dit met oog op het toentertijd opkomende toerisme. Het hooi in de hooischuur (wat er nog steeds ligt), werd gebruikt voor de paarden, en de paarden konden mooi in de stal overnachten.

Het Gasthaus "Grübener" is nog tot begin jaren tachtig in gebruik geweest. Daarna is het verval ingetreden. Het is te danken aan het massieve eikenhout dat overal is gebruikt in vloeren, kozijnen en balken dat de schade nog redelijk beperkt is gebleven na 30 jaar (nou ja dat vind ik dan, anderen krijgen een hart verzakking).

Overigens frappant is het feit dat zowel Aafke (mijn vrouw) als ik ooit in Groningen (in thé 80ies) allebei in een voormalige horeca gelegenheid met paardenschuur hebben  gewoond.


2 opmerkingen:

Google+