maandag 7 augustus 2017

Rock Sommer

Prosit
Een typisch fenomeen in het graafschap Wittgenstein is de zogenaamde "Rock Sommer". Het recept is simpel, eenvoudig en voor een oud festivalorganisator uiterst fascinerend.

Bad Berleburg
Op het plaatselijke dorps/stadsplein wordt in de zomer een podium neergezet dat gedurende 6 tot 8 weken blijft staan.  Gedurende deze weken speelt er iedere week op een vaste dag een of meerdere bands. In de ene plaats vindt het gebeuren plaats op woensdag, in de andere op donderdag of vrijdags. Zaterdagen heb ik nog niet ontdekt, maar dan is het weekend en die zijn gereserveerd voor de vele Schützenfesten (Schuttersfeest) denk ik.

De entree is altijd gratis en wanneer je iets wilt consumeren dien je eerst een beker en consumptiebonnen te kopen. De beker is een soort van entreebiljet en kun je aan het eind van de rock sommer weer inleveren of  houden als aandenken. Op de beker staat heel handig de hele lineup en alle sponsors, geen gedoe met flyers wel zo handig, je staat tenslotte als bezoeker toch altijd al met een bier in je handen, dus als je even vergeten bent hoe de bands heten kun je even op je beker kijken. Of als je even zonder gespreksstof zit dan kun je iets zeggen over de te verwachten band of de vorige band, in ieder geval nooit meer de vraag hoe heette de band ook al weer.

Line up
Het terrein is altijd ingericht met een of twee bier en friswagens. Weet wel dat onder fris verstaan de Duitsers ook allerlei vage mixdranken met bijvoorbeeld appelsap en bier, of fanta met bier, of cola met bier, of wat dan ook met bier, al dan niet ook in 0.0 % of radler variant. Wijn ben ik nog niet tegengekomen, zal wel komen omdat het niet lekker mixt met bier.  Verder vinden we nog de "echte Duitse Döner" tent en een niet te missen Bratwurst stand. Toiletteren kan gewoon bij het cafe aan het plein, geheel gratis.

Hilchenbach
De bands zijn van wisselend niveau maar altijd type cover band met hoog gehalte (hard)Rock en vaak  met zanger en zangeres. De afgelopen keer in Bad Laasphe waren we getuige van een behoorlijke goede cover band die heel wat lekkere oude Duitse Rocknummers ten gehore brachten, denk aan Nena, Toten Hosen, Falco, etc.

Bad Laasphe
Het feest begint altijd om 19:00 en dat betekent dus dat de Duitsers om 18:00 massaal toestromen en dus als de eerste band begint te spelen, staan ze gelijk voor een vol plein. Dit geheel in tegenstelling tot Nederland, waar indien de aanvang 19:00 is, de eerste  bezoeker zich meldt om 21:30,wat niet leuk is voor een band.

Kreuztal
Ander opvallende fenomeen is dat de Duitsers geheel niet vergroeid blijken  te zijn met hun mobiel en gezellig samen staan te kletsen onderwijl genietend van de bands. Mensen met mobieltjes die foto's nemen zijn uitzondering, opvallend. Als het donker wordt, wordt er ook wild gedanst, dat is bij ons niet anders, eerst moet er wat drank in de mens, ook in Duitsland. Om 22:00 of 23:00 uur, verschilt per plaats, is het schluss en gaat iedereen zonder gedoe naar huis.

Deze gezellige avonden met zeker 500+ (beschonken) mensen vinden dus geheel plaats zonder incidenten, veiligheidsprotocollen, security poortjes, fouilleren, verkeersregelaars, EHBO en politie. Na afloop staat alles er nog en is er geen spoor van vernielingen veroorzaakt door naar huis gaande bezoekers. Het podium blijft zelfs weken onbewaakt staan. Zoiets is in NL volstrekt ondenkbaar, heel jammer want het concept is leuk.


Overigens schreef ik er al eerder over BLB live in 2015

Gezellig


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+