zondag 29 januari 2017

IJskoud en begonnen met kamer 1 en 2

Sneeuw januari 2017
Eind januari alweer, de tijd vliegt in 2017. Ik ben enige tijd terug tegen de lamp eh deur gelopen en dat heeft me een lichte hersenschudding opgeleverd. Gevolg is constante lichte hoofdpijn en concentratieproblemen, blog schrijven valt me zwaar en klussen is onmogelijk. Desondanks is er ook deze maand nog wel een en ander gebeurd in het Gasthaus dat nog nog niet was gemeld.

Allereerst hebben in de eerste week van januari een begin gemaakt met de verwarming in kamer 1 en 2, de twee grote kamers  boven de woonkamer. Plan is om deze kamers om te bouwen tot zelfstandig appartement met eigen douche, toilet en keuken. De sleuvenmachine werd weer fijn ingezet, en alle sleuven voor verwarming en elektriciteit  zitten er in, gevolg is wel weer een stofbende door het hele huis. Ben er onderhand al aardig handig in geworden en het werk gaat redelijk vlot inmiddels.

Panorama kamer 1

De eerste verwarmingsbuizen zitten er ook al  aan in en zijn aangesloten op de standleidingen. Dat betekent dat deze kamers dus iets worden verwarmd. Nog niet  optimaal, want de buizen hangen los en zijn nog niet verstuct.  Na ons verblijf trad de winter echt in met veel sneeuw en een aantal keren zeer koud tussen de -15 en -19. Gelukkig is de boel niet bevroren dankzij de warmte uit de biomeiler, maar op de zeer koude dagen heb ik nog wel electrisch moeten bijverwarmen, -19 is voor deze biomeiler en de manier waarop hij is aangesloten een brug te ver.  Inmiddels liggen de temperaturen weer rond het nulpunt, maar de winter in Stünzel kan  gemakkelijk nog terugkomen tot eind maart.

Vogels en andere dieren eten de wurmen uit de composthoop. 

Vrijdag zijn we na drie week weer even in Stunzel geweest, het pak sneeuw was alleen maar dikker geworden en het was een hele klus de oprijlaan uit te graven.  Rondom het huis diverse sporen van leven. Volgens de buurman in ieder geval een vos die regelmatig door de tuin loopt. Verder woont er een marter boven de nieuwe badkamer die blijkbaar via de buitenkant langs de losse leien naar binnen glipt. Eenmaal binnen sloopt hij de hennep- en vlasisolatie en gooit deze naar buiten. Het is natuurlijk een fijne plek voor de marter, natuurlijke materialen en warm. Heel leuk dat ecologisch verbouwen, de dieren zijn er dol op. Klus voor de zomer, de marter ingangen dichtmaken en de isolatie herstellen.
Spoorzoekers

Vrijdagavond hebben we de eerste gordijnen in de woonkamer opgehangen, hopelijk gaan die ook flink bijdragen aan het behaaglijk houden van de kamer in koude tijden. De gordijnen zijn van dik velours en geleverd door de Hema, wel jammer dat ze er maanden over gedaan hebben om ze te maken anders hadden ze voor de winter al kunnen hangen. Zaterdags nog even heerlijk gewandeld in de zon en weer teruggegaan naar het warme Nederland.

Isolatieresten, de marter
was weer bezig

Google+