zondag 6 november 2016

Onze eerste biomeiler is niet meer

Verse compost
Na twee jaar in functie te zijn geweest hebben we onze eerste biomeiler afgebroken. Hij was nog niet dood, maar ook niet meer krachtig genoeg om nog een winter door te komen. De biomeiler was binnenin nog steeds 38C en sinds onze nieuwe geiser kapot  is douchen we met dit warme biomeiler water.

Tyleenslangen voorzichtig uitgraven
Voor het afbouwen hebben we een graafmachine met een zeer bekwame machinist ingehuurd, dezelfde man die ons ook geholpen heeft met zijn mobiele zaagmachine.  Het afgraven bleek moeilijker dan gedacht, mede omdat de bult niet gelijkmatig was ingezakt. De bedoeling was dat de graafmachine de netten op tijd zou zien, zodat we daarna voorzichtig met de hand het net en de slangen er uit konden halen voor hergebruik. Dit ging helaas maar ten dele goed, omdat zelfs een ervaren machinist het net niet ziet aankomen en er al doorheen zat voor hij het door had. Ook zaten de slangen nogal vast in de compost en kostte het heel wat moeite ze er ongeschonden uit te krijgen.

Al met al is het toch gelukt en is er anderhalf net volledig gesneuveld  en toch zeker ook wel 250m slang niet helemaal betrouwbaar meer, gelukkig had ik extra gekocht en kon de biomeiler bouw de volgende dag gewoon doorgaan.

Een net
In de tuin liggen nu drie hele grote bulten compost na te rijpen. Ze blijven nog zeker liggen tot maart / april en kunnen dan in de tuin worden verwerkt. We zijn heel nieuwsgierig hoe goed de compost is en hebben daarom monsters naar een laboratorium gebracht. Verder gaan we natuurlijk in het voorjaar test bedden maken, zodat we plantengroei met en zonder compost kunnen vergelijken. De compost voelt in ieder geval goed aan en lijkt heel wat vocht te kunnen vasthouden.

De biomeiler heeft de afgelopen twee jaar het volgende opgebracht:

  • warmte, genoeg om het huis ook in tijden van extreme kou niet te laten bevriezen. Helaas niet genoeg om het op 12 graden te houden, wat ik gehoopt had, maar wel genoeg om een soort basis warmte in het wandverwarmings- of tempierungssysteem te hebben. Dit laatste heeft ook veel te doen met het feit dat ik een buffervat gebruik en daardoor veel meer water warm moet maken, dan als ik de biomeiler gelijk aan de muurverwarming had gekoppeld. Dit gaan we dan ook  anders doen bij de volgende biomeiler. Verder lagen veel tempierungsbuizen nog onverstuct in de muur, en dat is ook inefficiënt.
  • warm water om te douchen
  • we hebben uitgerekend dat in ieder geval 27.000 Kg  CO2 uit het beukenhout van de biomeiler nu niet in de atmosfeer is terecht gekomen, maar in de bodem is vastgelegd. Afhankelijk hoe je nu met die bodem om gaat komt een gedeelte van deze CO2 over de jaren ook weer vrij. Hadden we echter alle houtsnippers verbrand, dan was er zeker 34.000 kg CO2 vrij gekomen.
  • heel veel geleerd over warmte, compost, bodem en bodemleven
  • een hoop publiciteit, zowel in NL als D
  • oneindig veel leuke mensen  ontmoet die ook geinteresseerd zijn in biomeilers, er alles over willen weten en spontaan mee komen helpen. Uiteindelijk resulteerde dit in de Nederlandse Stichting Biomeiler, vele biomeilers in NL en een internationale biomeiler conferentie.
  • Update 24 nov 2017, uitslag van de compost is bekend en ziet er goed uit.

Was het allemaal rendabel ? Ik heb helaas geen goede warmte opbrengstcijfers om dat te kunnen bepalen, maar ik denk dat we met de opbrengst van de compost net quite draaien, of iets in de min, voor mij een prima resultaat. We hebben echt iets neer gezet, veel geleerd en onze nek uitgestoken, wordt dus vervolgd met de bouw van een volgende biomeiler (die er al staat en 60+ graden is, verslag volgt in de volgende blog).

Enige kleine stukje dat niet gecomposteerd was


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+