maandag 6 juli 2015

De schoorsteenveger valt niet te negeren en andere belevenissen


Er stonden nog  een paar verbeterpunten open in opdracht van de schoorsteenveger. In het voorjaar had hij daarvoor een alleszins redelijke deadline gezet op 31 mei, echter ik was het totaal vergeten. De op 24 juni gedateerde officiële waarschuwingsbrief viel bij  mij een week later op de mat.  "Binnen twee weken de problemen oplossen, of anders geeft hij het dossier over aan hoger instanties", wie dat is of zijn weet ik niet, maar ik vermoed de brandweer.  Daar heb ik  geen zin in, dus spoeden we ons tijdens een bloedheet weekend naar het Gasthaus om eens lekker te klussen.

Ik ben samen met Bert, en hij houdt zich voornamelijk met de nieuwe douche bezig, ik zelf trek me terug in een heerlijke koude kelder. Terwijl buiten de mussen van het dak vallen, dacht ik er even over om een trui aan te doen, niet nodig gewoon aan de slag!

Nieuw luikje, nieuwe buis, de haard naar rechts


Eerste klus het dicht metselen van schoorsteengat van de oude olieketel. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het gat is zo'n veertig cm diep, het loopt namelijk eerst door een dikke muur, en gaat dan pas de schoorsteen in. Het moet dus dicht op het diepste punt. Een moeilijk bereikbare plek voor gereedschap, en uiteindelijk sta ik met mijn handen de vuurvaste cement er in te drukken. Lekker goor spul dat ook na dagen nog steeds onder mijn nagels zit. De binnenkant van het gat is bereikbaar via een ander gat in de schoorsteen in de andere ruimte. Het dichtsmeren hier gaat alleen op de tast. Uiteindelijk is het gelukt, en zie ik er uit als een schoorsteenveger, onder de roet.

De tweede klus, is het dichtsmeren van het zojuist nog gebruikte gat. Dit alles is nodig om het aan trekken van valse lucht te voorkomen, een terecht punt natuurlijk. Dit gaat gelukkig makkelijker en al snel kan ik door naar de derde klus, het plaatsen van een nieuw luikje in de andere schoorsteen. Ook dat gaat makkelijker dan aanvankelijk gedacht.

Schroeiplekken links in het hout
De vierde klus is ingewikkelder maar erg noodzakelijk, het verplaatsen van de rookafvoerbuis van de Siegherd die in de muur een vakwerk balk raakt. De buis moet 20cm naar rechts en bij het openhakken, zien we direct dat de balk behoorlijk verschroeid is in de loop der jaren. Met behulp, van een aantal bochten, maken we een verzetje, en kan de kachel weer worden aangesloten. Deze moet wel eerst ook 20 cm naar rechts, en daardoor past de stellingkast net niet. Dan nog maar even een stuk van het aanrecht afgezaagd, het tenslotte nog steeds een "tijdelijke" keuken. Het geheel ziet er in ieder geval weer tip top uit.

BLB Live


BLB Liv
Van al dat werken krijg je honger en we besluiten een echte Duitse "Donner Teller" te gaan halen in Bad Berleburg.  In de stad blijkt het jaarlijkse "Bad Berleburg Live" evenement net gaande te zijn, en na ons eten sluiten we gezellig aan op deze mooie  zomeravond.  De band heet "Zum Horst" en blijkt behoorlijk goed, heerlijke rock gitaren die zelf Abba's Mama Mia goed doen klinken, vooral de naadloze overgang naar Deep Purple's Smoke on the Water deed het hem! Oh en niet vergeten de Radar Love uitvoering van "der Hollandische Musikkapelle" Golden Earing, al met al een goede band in hun genre, 8 punten!

De band kunnen we overigens nog meerder keren zien de komende tijd, want niet alleen Bad Berleburg heeft een acht  weken durend live gebeuren (iedere donderdag op het marktplein, aanvang 20:00, en iedereen is er dan ook), ook in het naburige Bad Laasphe bestaat dit fenomeen op zes vrijdagen in maanden juli en augustus.  Op de terugweg zagen we dat ook andere gemeentes dit organiseren, blijkbaar een Wittgensteins / Sauerlands of Duits fenomeen dus.

Er is ondanks de hitte (33C), met zweet dat met liters van ons hoofd liep, ook in de badkamer flinke vooruitgang geboekt. Leidingen zijn in muur verwerkt, getest en afgestuct, verder zijn de muren uitgevlakt en alle gaten dicht gemaakt, en ook de afvoer van de wastafel is aangelegd. Nu eerst laten drogen, en dan een laatste stuclaag voor de tegelzetter. Er moet nu wel snel ook een besluit komen over de deur naar de douche ruimte, want voor die tijd kan de tegelzetter niet aan de slag.

Het plafond de eetkamer is voor de tweede keer geverfd en het zou mooi zijn als ook hier de soort verf en  kleuren voor de muren en kozijnen definitief worden gekozen, zodat deze ook gedaan kunnen worden. En plafond verven gaat gelukkig erg snel, en in een lege ruimte is het makkelijk werken. De andere nog openstaande klussen in de eetkamer zijn het afkrabben van de drie kozijnen  en deze dan weer te verven, wie helpt? En wat doen we met de deur?

Het zonnepaneel geleverd!
Ik had het nooit meer verwacht  maar op mijn verjaardag kreeg  ik een  foto van buurman Heinz dat het (warm water) zonnepaneel dat ik in 2013 gewonnen had geleverd is na 24 maanden! Ik had er al lang niet meer  op gerekend en was hele ding al min of meer vergeten.  Ik had dan wel deze prijs gewonnen, maar om deze te krijgen werd ik min of meer verplicht voor duizenden euro's diensten en andere goederen af te nemen.  Daar had ik niet zo'n zin in en  een briefwisseling volgde, waarin allerlei alternatieven door mij werden voorgesteld, waar meestal  niet op werd gereageerd. Na een   jaar gaf ik het op,  maar buurman Heinz en de beursorganisatie niet, zij vonden het onterecht. Uiteindelijk heeft  beursorganisatie gezegd tegen de firma in kwestie dat ze prijs moesten uitkeren, anders mocht de firma  niet meer op de beurs staan, dat hielp blijkbaar. Iedereen langs deze weg bedankt!
Eindelijk klaprozen!
Eindelijk zijn er dan na drie jaar zaadtransplantatie van Spierdijk naar Stunzel vier klaprozen (Mohnblumen) opgekomen. En wel precies in het kalkrijke stuk grond onder de hooischuur, daar hebben we vorig heel wat kalk gemorst, en dat is blijkbaar precies waar de zaden op lagen te wachten.
En zo moet het worden.Google+