maandag 25 mei 2015

Mijn zwagers houden van grote klussen

Steiger westzijde
Mijn zwagers waren langs in het Gasthaus en dan moet er altijd wat groots worden gedaan. Zo hebben ze al eens de oude hooischuur van stutten voorzien toen ik er even niet was, met stampleem gewerkt  en hebben ze vorig jaar een veranda gebouwd. Dit jaar is er een slechts enkele uren een twaalf meter hoge houten steiger gebouwd.

Gaten en rottigheid
U vraagt zich af al weer een steiger?  Maar deze is  nodig voor de achterkant van het huis, de kant die je van de straat niet ziet. Ook hier is het oude overstek volledig verrot net zoals wij de voorkant aantroffen in 2012. Inmiddels is het drie jaar verder en begint de situatie gevaarlijk te worden omdat er af en toe hout en pannen naar beneden komen. Dit kan natuurlijk alleen worden opgelost met een steiger en toevallig hadden we daar al vijf over de lengte doorgezaagde bomen voor liggen.

Steiger bouwers
Buurman Heinz zit natuurlijk ook in het complot en hij had vorig jaar al het idee gekregen om voor deze klus een speciale houten steiger te bouwen die rustig een jaar kan staan. Aangezien ik in Bulgarije ook regelmatig hele hoge houten steigers heb gezien, wist ik dat het geen raar idee was, en het leek me dan ook heel  leuk dit eens te doen, gewoon omdat het kan. Heinz had de bomen alweer geregeld en in de herfst hebben we ze samen gekapt en had hij ze al over de lengte doorgezaagd, de mannenclub heeft ze toen achter de auto bij het huis afgeleverd.

Toen mijn zwagers na deze voorbereidingen met de steiger aan de gang gingen, stond het hele gevaarte in slechts enkele uren.  Leuke is dat alle planken en balken die je ziet meerdere keren zijn vast gezet, net zolang totdat het geheel rotsvast stabiel stond.  We begonnen met de linker staanders, ten eerste werden de twee boomhelften aan elkaar gemaakt met planken. Daarna werd het gevaarte met vereende krachten rechtop gezet, en toen het eenmaal stond werd het loodrecht gezet met driehoek-constructies. Toen de tweede staander er ook  stond, konden de eerste driekhoek-constucties  weer weg want het geheel zat nu aan elkaar verbonden wat voor stevigheid zorgt. Toen  staander drie er ook geplaatst was, ontstond er steeds meer verband tussen de delen, en de eerst nog vervaarlijk bewegende uiteinden kwamen steeds verder muurvast te zitten.

Uiteindelijk staat er nu een prachtige basis constructie waarin nog loopplanken en veiligheids-hekken moeten worden geplaatst, daar had ik echter geen hout meer voor.  Had er even niet op gerekend dat het zo snel ging jongens.... om 17:00 zaten wij lekker met een biertje in de zon!  Top weekend gehad!

Gezocht: steigerplanken.

Overleggen, plaatsen, stellen

Google+