woensdag 8 april 2015

Stucen met leem, en het stralingseffect

Stucadoor in actie
Na kamer negen is de afwerkingsfase nu ook begonnen in kamer zeven.  De herstelde muur en het dakbeschot zijn nu van een laag leemstuc voorzien en dat geeft gelijk een fijn leefklimaat.  De  tempierungs-verwarmingsbuizen zitten nu in de leem, en in plaats van lucht te verwarmen is het nu directe stralingswarmte die je voelt, en dat voelt gelijk aangenaam.

Werken met leem is fijn, het stinkt niet, het stoft niet en als je fouten maakt is dat makkelijk te herstellen. Ook verspil je niks, want alles wat op de grond valt kun je gewoon hergebruiken, water er bij en het wordt vanzelf weer zacht en verwerkbaar.

Kamer negen is voorzien van leemplaten, iets wat achteraf bezien een heel slecht idee was, omdat ze erg duur zijn, moeilijk te zagen, erg lastig te bevestigen en als je er mee werkt dan vallen er steeds korreltjes uit in je oog.  Die platen gebruik ik nooit meer, gelukkig laten ze zich wel makkelijk stucen en is de klus binnen een paar uur klaar. De volgende dag echter zien we overal haarscheuren daar waar de leemplaten elkaar raken. Dat is even een tegenvaller en we besluiten dan toch maar een extra wapening in de vorm van wapeningsgaas aan te brengen. Nu moet er wel een extra laagje leem overheen worden aangebracht om de scheurtjes weg te werken, wat uiteraard ook weer de nodige tijd kost.

Resultaat links

Tijdens het stucen van tempierungsbuizen is het belangrijk om de buizen goed heet te stoken. Het zijn immers metalen buizen en je wilt ze verstucen als ze de maximale lengte hebben, zodat krimpen geen probleem is dat tot scheurtjes gaat leiden. Daarom hebben we het hele weekend de kachel hoog opgestookt, zodat het water tenminste 50 graden was, volgende week treffen we nu hopenlijk geen scheurtjes aan. 

Resultaat rechts
Het effect van het verstucen van verwarmingsbuizen is dat er vrijwel onmiddellijk stralingswarmte in plaats van convectie (lucht verwarmen) warmte vrij komt. Dit voelt tijden het stucen al aangenaam, en op de foto's hieronder kun je goed zien hoe er een band van stralingswarmte door de kamer ontstaat die steeds breder wordt. Tijdens de werkzaamheden liep de temperatuur in kamer 7 op tot 15 graden terwijl het buiten nog vroor,  het stucwerk nog lang niet droog was, en de muren nog lang niet verzadigd waren met warmte, erg benieuwd hoe zich dit op de lange termijn  ontwikkelt maar de voortekenen zijn goed.

Langzaam dringt de warmte door het stucwerk




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+