zaterdag 28 februari 2015

Biomeiler stabiel rond 45 graden

Er gebeurt veel rond onze biomeiler, men wil weten hoe warm hij is? Is hij wel bestand tegen vorst ? Krijg je het huis er wel mee warm ?  Raakt hij niet uitgeput ? Heel veel vragen. Ondertussen plannen we al weer een volgende biomeiler en gaan we ook biomeilers in Nederland bouwen.

Huidige status


Binnenin +47C buiten -10 C
Hoe staat de huidige biomeiler er na vier maanden voor? In de kern meten we rond 47 graad, meer naar de randen toe is het koeler en richting noord het koudst. De kern heeft al weken lang dezelfde 47 graden, en dat terwijl het sinds kerst nauwelijks boven nul is geweest en er al die tijd al sneeuw ligt. Daarom heen varieert de temperatuur tussen 40 en 47 graden, dit heb ik nagemeten met een hooibroei thermometer. Met dit gegeven in  het achterhoofd valt de opbrengst ook wel mee, ding is gewoon niet evenwichtig overal even warm, en als je op een punt 47 meet wil dat nog niet zeggen dat je ook 47 graden water in huis krijgt.

Ik heb geëxperimenteerd  met verschillende warmte aftap strategieën: uur aan/uit, uur aan/3 uur uit, 's nachts aan overdag uit, anderhalf uur aan/zes en half uur uit en permanent aan. Er is veel discussie in de biomeiler wereld of je nu wel of niet permanent moet warmte tappen. Bacteriën zouden schrikken van plotseling koud water nadat er een tijdje niet is gepompt, ook kun je beter je warmtevraag in huis bij houden, in plaats van steeds het huis te laten afkoelen en dan weer opwarmen.  Ik ben na veel experimenteren tot de conclusie gekomen dat permanent pompen het best is, maar je moet wel een regeling toevoegen die de warmte afname nooit meer laat zijn dan de biomeiler kan leveren op ieder moment. Deze regeling gaan we nu bouwen met een Raspberry Pi computer, relais en sensors, de eerste onderdelen zijn zojuist per post binnengekomen. 

Stront en stroop op de hoop
De strategie om permanent warmte af te tappen leverde me in het huis een constante 7 a 8 graad Celsius op, terwijl het buiten steeds onder nul was met minima van -5. Dit liet echter wel de biomeiler temperatuur steeds verder zakken tot 31,8  graad, en dat is gevaarlijk.  Omdat ik de biomeiler niet stuk wou laten gaan ben ik toen gestopt met warmte afnemen. Onmiddellijk zag je toen de temperatuur in huis dalen, een bewijs dat ook een half af tempierungsysteem (noch niet afgestuct) zelfs op relatieve lage biomeiler temperaturen al een positief effect heeft. Het huis is immers voelbaar droger en warmer.

Tap je niet permanent water af, en gebruik je een van de aan/uit strategieën dan gaat het aanvankelijk ook nog goed, maar uiteindelijk zie je dan de temperatuur in huis langzaam naar beneden gaan, maar niet meer omhoog. Uiteindelijk moet je zelf weer bij stoken met hout om weer een goed startpunt te krijgen.
Opwarmen

Omdat de biomeiler dus aardig laag van temperatuur was hebben we hem vorige week van verse bacteriën voorzien, door ezelmest met stroop te mixen in warm water, en dat met een gieter boven op de biomeiler te gooien.  Het was een regelrechte "shit" dag waar we bijna de hele dag bezig waren water op te warmen op de houtkachel in de keuken. Dit heeft gelukkig een positief effect gehad en de biomeiler, deze is weer overal rondom op 44,3 graden en in de kern 47 en stijgende.


Een volgende Biomeiler


Om de volgende biomeiler ook financieel interessant te maken, ben ik  zoek gegaan naar partners die houtsnippers kunnen leveren en uiteindelijk de compost weer terug willen nemen voor eigen gebruik.

Samen met buurman Heinz en Peter Jan zijn we hiervoor op werk bezoek gegaan bij de Strassenverwaltung (wegbeheerders), een hovenier en een aantal bioboeren in de buurt, want het materiaal moet natuurlijk niet over grote afstanden vervoerd worden. Grote probleem is dat de RWE biomassa installatie alle biomassa koopt voor een prijs tussen 7 en 13 euro, helemaal duidelijk wordt het me niet, iedereen schijnt wat anders te vangen en de prijzen variëren ook per dag. Wel kan ik gras voor niks krijgen, maar dat composteert vrij slecht helaas. Voor houtsnipper moet dik betaald worden, maar we geven niet op.

Via via lopen we tegen een bioboer aan op 25 km afstand, hij heeft een gemengd bedrijf en is zelf ook zeer actief op het gebied van energie opwekken. Zo heeft hij een enorme installatie die houtsnippers verbrandt en daarmee zijn eigen huis en alle buren van warmte voorziet. Daar bovenop wekt hij ook nog 45 Kw per dag aan stroom op met deze installatie.  De houtsnippers hakt en droogt hij zelf, de slechtere kwaliteit verkoopt hij voor paden in tuinen. Deze man wil ons wel tegen de hak- en vervoerskosten houtsnippers leveren en een jaar later als compost weer ophalen.  Hij levert daar gelijk ook paardenmest bij, een ideale combi dus. Het mooie is dat hij verder ook alle machines heeft, vrachtwagen met aanhanger (80 kuub) en een grijper.

De volgende biomeiler moet vooral makkelijker te laden en te lossen zijn, dit kan eigenlijk alleen door hem direct aan de straat te bouwen zodat de grote vrachtwagens niet het terrein op hoeven en direct vanaf de weg kunnen laden en lossen. Dit is dan alvast de uitdaging voor de volgende winter, logistieke problemen oplossen.

Tijdens deze toer raakten we nog van de weg omdat de weg ineens een ijsbaan werd, en wij als een onbestuurbare slee naar beneden gingen. We kwamen tot stilstand in de sloot en uiteindelijk zijn we vlot getrokken door passerende auto's, gelukkig geen schade alleen de schrik.


Oprichting van Native Power NL


Omdat er steeds meer belangstelling in Nederland ontstaat voor  het fenomeen Biomeiler of  "Compost Heating" in het algemeen, en omdat wij dit nog steeds een fantastisch systeem vinden met veel potentie, zijn wij nu officieel de Nederlandse tak van het Duitse Native Power begonnen.  Voorlopig gebruiken we de biomeiler.nl site als Nederlands uithangbord.  Binnenkort bouwen we alweer onze tweede biomeiler in Nederland bij de biologische boerderij de Hartstocht in Abcoude. De workshop zit al vol, maar er komen zeker meer workshops. Heb je ook interesse om een biomeiler te bouwen of wil je deel nemen aan een dergelijke workshop, houd dan biomeiler.nl in de gaten.

Verder trappen we Native Power NL af met deze super leuke professioneel gemaakte biomeiler documantaire door Wout Boekeloo en Peter Jan Brouwer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+