donderdag 10 juli 2014

Sumpfkalk dat vind ik nou een mooi Duits woord, en nog fijn spul ook.

Boven stuc + verf, onder verse stuc.
We zijn al tijden bezig om de noord wand van de schuur wind en waterdicht te krijgen. Het vakwerk zit er in, de vakken zijn opgevuld met leem, het dak is dicht, de stuifsneeuwgaten zijn dicht en de muur moet alleen nog worden afgestuct zodat deze ook water dicht is.

Dat stucen klinkt allemaal simpel, maar we doen alles ekologisch en dan is alles anders dan anders. Zo gebruiken we zogenaamde luchtkalk, in plaats van de standaard bouwmarkt waterkalk. Dit doen we omdat deze kalk betere vochtregulerende eigenschappen heeft en daardoor voor een beter binnenklimaat kan zorgen. Deze kalk hard langzamer uit dan de meer gangbare hydraulische kalk, maar gaat gegarandeerd duizenden jaren mee, de oude Egyptenaren gebruikten het al en dat staat er nog.

Haarscheurtjes
Maar ja, een ander materiaal heeft ook weer iets andere eigenschappen en na een dag stucen zien we de volgende dag allerlei haarscheuren. We vragen ons af waarom en wat  we er aan kunnen doen ? Simpelweg opnieuw dichtsmeren blijkt niet de methode. Ook een belrondje langs een aantal Duitse stucadoors levert niet de gewenste informatie, men kent deze ouderwetse kalk eenvoudig niet.

Op internet is er wel een en ander te vinden over deze problematiek, vooral dat anderen hier ook last van hebben.  Maar oplossingen heb ik nog niet kunnen vinden. Het probleem schijnt vooral te zijn dat buitenkant sneller droogt dan de binnenkant, dat geeft krachten en spanningen met scheurtjes tot gevolg. Dit kan een gevolg zijn van te veel of te weinig vocht, maar hoe en wat ben ik nog niet helemaal uit.

De luchtkalk die we gebruiken is van de firma Solubel, dat is kalk met wat scherpzand dat een wat gelige kleur heeft. De bovenste vakken hebben we met zogenaamde Sumpfkalk-verf mooi wit gemaakt. De haarscheuren verdwenen hiermee, maar de vraag is nog even of het zo blijft. Al enige tijd niet meer bij het huis geweest vanwege verjaardagen,  het Festivalderaaa (aanrader) en een zakenreisje naar een ander continent, het continent van alles veel (of niks).

Ja het woord Sumpfkalk dat heeft een mooie klank en is ook nog fijn spul om mee te werken.

Wordt vervolgd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+