maandag 21 april 2014

Unplugged geluk

Het is pasen en schitterend weer, typisch een weekend om eens lekker van de buitenlucht te genieten. Dus, auto vol geladen met tuinplanten, lekker eten (want op goede vrijdag zijn alle winkels dicht in Duitsland) en vertrokken naar  Stünzel. Eenmaal aangekomen blijkt het te stormen, en is een deel van onze houtstapel ingestort. Gelukkig is het wel overwegend zonnig met aangename temperaturen en hebben we weinig last van de storm aan de achterkant van het huis. Wel zijn er twee ramen open gewaaid, maar geen schade aan het huis.

Zaterdags beginnen we met het poten van de meegebrachte planten. We hebben vier witte meidoorns die op termijn als afscheiding moeten gaan dienen om wild, zoals everzwijnen en herten, uit de tuin te houden. Verder een rododendron,  een blauwe jasmijn, en een pruim. We plaatsen narcissen  bij de stam van de pruim en de appelboom, dat schijnt te helpen tegen woelmuizen heeft Aafke onlangs van de fruitbomen expert gehoord. Nu maar wachten op  een top oogst, en dan lekker jam maken, fruitsalades en dan destilleren natuurlijk.  Daarnaast nog allerlei planten verplaats  naar betere plekken, en rijkere grond. De bedoeling is uiteindelijk om van maart tot oktober bloeiende planten te hebben.
Boven meidoorn en rododendron, pruim, vergeetmeniet, jasmijn, floxen

De kersenboom en een andere boom, waarvan we nog steeds de naam niet weten, staan momenteel weer volop in  bloei. Een prachtige witte tooi siert de bomen en duizenden bijen zijn er druk mee bezig. Dit is echt het fijne aan Stünzel, je gaat even lekker zitten met een kopje koffie, je kijkt uit op vier prachtige Haflinger paarden, schitterende bloesems, een weide die al weer geel wordt van de paardenbloemen, en het enige dat je hoort zijn bijen en zingende vogels. Voor de entertainment verzorgen de roofvogels een altijd weer prachtig schouwspel.  Geluk is zooooo simpel, het kan volledig unplugged!


Vorig jaar hadden we een tegoed bon gekregen van het biologisch tuincentrum Wittgensteiner Staudengarten in Arfeld.  De route erheen was al idyllisch langs een prachtige rivier, bloeiende bomen, vers groene blaadjes, en velden met pinksterbloemen (ja met de paas!). Eenmaal aangekomen kom je op een no-nonsense kwekerij met behoorlijk veel keuze. We beperken ons tot kruiden en laten ons voorlichten door de zeer deskundige eigenaar die alles weet van zijn plantjes en ook kan vertellen of het kan/wil in Stünzel, of je ze nu al kan poten of beter nog maar even kan wachten. Hij is heel enthousiast over zijn handel en spreekt behalve Duits ook goed Engels en dat was in deze discussie wel even handig.

Kruidenspiraal in wording
Met een kofferbak vol kruidenplantjes toeristisch terug via een hele mooie route hoog door de bergen met uitzicht op Scharzenau. Alleen na drie kwartier rijden zijn we weer terug Arfeld in, blijkbaar gaan we in kringetjes rond, maar het geeft niet deze cirkel was zeer de moeite waard.


Nadat we mijn zwager Sicco en ik de houtstapel na drie pogingen weer gerestaureerd hadden,  leek het ons wel een goed plan om een kruidenspiraal te maken. Aafke wil er al heel lang een hebben en dit is het moment om het te realiseren, en tevens een hele mooie manier om de bulten puin en stenen die overal in de tuin liggen eens weg te werken.  We egaliseren de grond, leggen daarop karton zodat we makkelijk de drie meter doorsnee spiraal kunnen uitzetten met kleine stenen.  Een dag lang zijn we bezig stenen te verzamelen en te stapelen, onderop komt puin en in het zicht doen we natuursteen (Bruchstein) en rode baksteen.  De aarde halen we van de immense composthoop die tegen de kersenboom ligt, hier schijnt tientallen jaren tuinafval te zijn gecomposteerd, een derde hiervan verdwijnt nu in de kruidenspiraal.

Het geheel maken we af met:  Marokaanse munt, aarbeienmunt, vier soorten tijm, bonekruid, salie, bieslook, twee soorten lavendel, en nog wat soorten waarvan ik even de naam kwijt ben.  Precies toen we klaar waren kwam er een vijf minuten durende bui, die kwam goed van pas dus.  Over een paar weken nog een keer terug naar de kweker om de kruiden te halen die pas de grond in kunnen na de ijsheiligen.

Kruidenspiraal onder de bloeiende kers


De kruidenspiraal in aanbouw. Van de boom links kennen we de naam niet.

Behalve veel tuinwerk hebben we dit weekend ook nog heerlijk gegeten, een paaslunch gehad, de omgeving verkend, en de trampoline staat weer, dit jaar zelfs recht!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+