maandag 17 juni 2013

A-Team bouwt mobiele sleuvenslijper

Afgelopen met de feestjes, tijd om wat te doen, daarom dit weekend een begin gemaakt met het frezen van meer dan een kilometer sleuven ten behoeve van het verwarmingssyteem en de vernieuwing van het elektra. Had al eens eerder een poging gedaan, maar was toen tot de conclusie gekomen dat alles aftekenen op de muur en met de hand een zware freesmachine vasthouden niet haalbaar was. We moesten een machine maken om het makkelijker en sneller te kunnen doen.

Onlangs besprak ik dit probleem met andere dorpsgenoten op een verjaardag, en één van de aanwezige gasten, Hubert, zei toen dat hij wel een machine kon bouwen om dit probleem op te lossen.  Het bleef niet alleen bij praten alleen, we hebben gelijk een datum geprikt. Afgelopen donderdag was het zover en ben ik samen met hem, het onderstel van een stevige bureaustoel  en een lasapparaat naar het Gasthaus gegaan, om aldaar ter plekke de situatie te aanschouwen en oplossingen te bedenken.     

Het probleem was snel duidelijk en al ras werden een soort A-team dat met de aanwezige materialen een machine gaat bouwen. Als basis namen we de bureaustoel die mooi in hoogte verstelbaar is en ook niet onbelangrijk, alle kanten op kan rijden. Stap twee is meer hoogte te creëren, door de beugels van de linker leuning ook recht rechts te gebruiken, door ze op elkaar te zetten. De sleuvenslijper klemmen we vast in ijzeren beugels van een schuttingpaal. Oude draadeinden worden gebruikt om meer verband in het systeem te krijgen.  Praktisch alle benodigde materialen worden bij elkaar gescharreld in huis, zelf de aan/uit knop wordt verlengd met een oude beitel die nog tot het voormalige Gasthaus/Bauernhof behoorde, toch nog een tweede leven voor dit antieke stuk gereedschap.

Eerste prototype
Na een dag klussen, hebben we een werkende machine inclusief bouwstofzuiger die aangaat als de frees aan gaat. Mooi strakke rechte sleuven slijpt de machine, het stucwerk tussen de twee slijpgleuven tikje er zo uit met een bijltje. Probleemgevallen blijven nu alleen nog de hoeken en doorgangen van de ene naar de andere kamer, daar komt nog wel een en ander aan handwerk bij kijken.

Moe geworden van deze creatieve uitbarsting rijden we naar Bad Berleberg om bij lekker te eten bij Restaurante Roma. Een goed restaurant die naast goed Italiaans eten, ook Schnitzels en Argentijnse biefstukken biedt en Wifi, en bovendien ook nog niet duur.  Altijd fijn als je hard gewerkt hebt en in divers gezelschap bent met ieder zo zijn eigen eetvoorkeuren. Ik kom er graag, en wordt inmiddels al herkend door het personeel.

De mobiele sleuvelslijper
De volgende dag gaan we meters maken, is de bedoeling, we pakken de drie kamers op de tweede verdieping aan. Die kamers wil ik als eerste af hebben, zodat we daar kunnen bivakkeren als we de eerste verdieping gaan aanpakken.  Omdat ik maar één keer in een enorme stofbende wil zitten gaan we naast verwarmingsleidingen ook gelijk de elektraleidingen slijpen. Geen probleem voor de machine en in amper twee uur zijn alle lange stukken klaar.  Het meeste werk zit echter nog in doorgangen tussen kamers, plinten verwijderen, hoekjes en ramen.

Voor de leiding die langs de vloer loopt maakt Hubert nog een apart hulpmiddel op de boormachine, zodat ook dit makkelijker gaat. Door de boor schuin op de hoek muur/vloer te houden en diepte te borgen heb je als het ware een hoekfrees gemaakt, ook dit is een flinke tijdwinst.

Heb nu nog een paar technische problemen over, te weten:
  • overgangen bij deuren, en we moeten daar oversteken met koperbuis, hoe werk je dat weg?
  • hoe sleuven weer dicht maken met kalk en buis en er zeker van zijn dat er geen luchtbellen achter blijven? Kunnen we kalk gieten of spuiten met een soort van slagroomspuit zoals koks die gebruiken?
  • De leiding bij vloer heeft weinig houvast, als we niet uitkijken zweeft deze in de lucht. Hoger leggen is een optie, maar niet de beste. We moeten daar meer houvast creëren.


Aldoende leert men, en aldoende krijg je steeds betere ideeën hoe een en ander op te lossen. Als ik het zo inschat dan zal het uiteindelijk een dag per kamer kosten om de leidingen er in te krijgen en weer dicht te smeren. Daarbij komen dan nog stijgleidingen en het trappenhuis, die zullen wel hun eigen merites hebben.


Hiernaast een filmpje van de mobiele sleuvenslijper.


De eerste sleuven

Leuke bijkomstigheid bij dit soort tripjes is dat je in 48 uur, vage bekenden behoorlijk goed leert kennen zeker als je maar met zijn tweeën bent. Nu weet ik dat een heleboel mensen, met name vrouwen,  nu graag een uitgebreide beschouwing over de sociale aspecten van een dergelijk experiment  willen lezen. Jammer,  dit houden jullie nog te goed in een toekomstig blogje, ik zit nu een beetje in een technische stand, en een man kan maar een ding tegelijk, dat weten jullie. Voor nu zeg ik alleen dat  ik mooi weer een vriend rijker ben, een mooi en gezellig weekend heb gehad en ook nog goede voortgang gemaakt heb.


Google+