maandag 18 maart 2013

Een prijs gewonnen: zonnepaneel!

Had even helemaal geen blog inspiratie, en dan gaat de telefoon. Ring ring, Hallo goede middag, u heeft een prijs gewonnen! Prijs waarmee ? Das Fassadenwettbewerb:  "Schönste Hausfassade der Region". Ah plots herinner ik me weer dat de buurman me laatst tipte, om de foto van de gevel zonder steiger, in te zenden naar een wedstrijd in een plaatselijk huis aan huis blad. Nooit meer aan gedacht en nu winnen we dan de eerste prijs. Ook wel bijzonder, want verder dan vijf euro in de staatsloterij en een bak Ben en Jerry ijs was ik nooit gekomen in wat voor wedstrijd dan ook.


Ingezonden foto 1
Ingezonden foto 2

Wel leuk te vermelden is dat ik de foto's geheel niet zelf heb gemaakt, een foto is gemaakt door de buurman Heinz toen de steiger net weg was, en de andere door Jessica toen de WDR op bezoek was. Sta dus weer eeuwig in het krijt vrees ik.

Zaterdag aanstaande zijn we uitgenodigd op de "bauen & wohnen" beurs in Siegen om de prijs in ontvangst te nemen. De prijs is een hoge resolutie afdruk van de ingezonden foto, en een Vakuumröhrenkollektor "Paradigma CPC 14 star azzurro", dat is een zonnecollector voor warm water.  Welke het precies is en wat de specificaties zijn is me niet helemaal duidelijk nog, maar zeker een prijs waar ik wel heel blij van wordt.  

CPC 14 Star azzurro
De verwarmingsplannen worden steeds duidelijker en een dergelijke zonnecollector kan hier zeker een rol in spelen, voor het douche water. Punt is alleen waar moet hij komen? Op het dak kan niet, want monument en dan mag dat niet. Bovendien heeft het dak niet veel zon, want er staat een monumentale boom voor, en allerlei andere bomen bij de buren staan ook in de weg.  

Op het huis is geen optie dus, blijft over de tuin. Achterin de tuin komt de meeste zon, dat zou de beste plek zijn. Maar dan zouden wel iets moeten bedenken dat de panelen van de grond komen, dat lijkt me er stukken beter uit zien dan een los paneel in de tuin. Zat te denken aan een soort tuinhuisje met de panelen op het dak, en een houthok aan de zon kant, en aan de noordkant een veranda met uitkijk over de heuvels. Vuurkorfje er in, en dan lekker 's avonds wilde beesten kijken met fikkie en een wijntje/biertje.  Welke kunstenaar bedenkt wat leuks?

Ben benieuwd hoe zo'n prijsuitreiking gaat, krijgen we een meet en greet met de fabrikant?
Zal zondag dit artikel nog updaten met echte foto's.


Ongeveer in deze hoek is de beste plek voor zonnepaneel


Update

De prijs is afkomstig van de Heimatbund, de regionale krant SWA, en Messe Siegen en wordt beschikbaar gesteld door de solar firma Paradigma.  De Heimatbund, is de drijvende kracht in de strijd voor het behoud voor de dorpen, en natuurlijk zeer blij dat wij het alom bekende Gasthaus restauren en niet slopen. In die zin, is het natuurlijk ook een aanmoedingsprijs. De prijs werd uitgereikt door de fabrikant, en verder een toespraak van de Heimatbund.

Helaas hingen er alleen foto's van de drie winnaars, was ook wel benieuwd wat de anderen hadden ingestuurd. Prijs twee mocht er zeker ook wezen, ook een prachtige boerderij.

De prijs wordt binnenkort bezorgd, want echt te groot om mee te nemen. Vermogen schijnt 1500W te zijn, de 14 in "Paradigma CPC 14 star azzurro" staat voor het aantal buizen.

Op de bouw en woon beurs viel het me op dat heel veel exposanten op het gebied van de schone energie waren. Met name zonnewarmte, zonnestroom, aardwarmte, en pelletkachels. Ook wordt aardgas nogal gepropageerd als relatief schone brandstof.  Verder een kleine beurs, maar interessant om daar eens rond te lopen als Nederlander, en eens te zien hoe die dingen gaan in Duitsland. Energie, is wel duidelijk het grootste thema, verbaasd me ook niks met dit soort winters.

Prijs een, twee en drie.
4 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met de hoofdprijs!
  Maar als je m ver weg zet, verlies je dan de warmte niet aan de afstand die t moet afleggen?
  Vr.groet, Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank!
  Over die afstanden, dan is inderdaad een punt, moet ik ook maar uitzoeken voor we wat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh ja jessica? heb jij die foto gemaakt??? ;-) ik heb er ook zo eentje hahaha

  maar wat super frank! dit klopt zo erg allemaal! nu alleen nog omdopen die straat naar de A weg.

  BeantwoordenVerwijderen

Google+