dinsdag 5 februari 2013

Stuifsneeuw en ander ongemak

Sinds oud & nieuw niet meer in Stünzel geweest en ter compensatie dan nu maar even twee weekenden achter elkaar. Het had net als bij ons twee weken flink gevroren en er lag 20cm sneeuw, prachtig, echt winter!



Stuifsneeuw en heel koud.

Toen we vorige week aankwamen in Stünzel was het -5 in huis en durfden wij het niet het water aan te sluiten, bang de dat de leidingen zouden springen. Wij hadden dan ook flessen water meegenomen om in ieder geval, koffie en thée te kunnen maken. De WC spoelden we door met water uit de put, prima te doen voor een keertje, lekker primitief kamperen zeg maar.

Denkmal
Stuifsneeuw

Er lag flink wat sneeuw en we hebben heerlijk in de bossen gelopen en natuurlijk flink lopen stoken met de houtkachel. Maar voordat je het van -5 naar wat draaglijker temperaturen hebt, met zo'n klein potkacheltje, mag je wel enige uren stoken rekenen. Gelukkig wordt je van al dat houthakken ook warm.

Ook op zolder had koning winter toegeslagen er lagen verscheidene bulten met stuifsneeuw. De zeer fijne stuifsneeuw waait naar binnen langs de randen van de kilgoten, en vormt dan een soort van duintjes. Gelukkig zijn we er bij voordat de sneeuw gesmolten is en kunnen we het snel afvoeren in emmers, scheelt dan weer een aantal water balletten. Aan de naden bij de kilgoten moeten we dus nog maar wat doen, dicht purren bijvoorbeeld, maar kan pas als het weer buiten boven de 5 graden is.

Nu de steiger weg is, konden we eindelijk het Denkmal bordje op de gevel bevestigen. Dat was natuurlijk wel even leuk moment, waarom weet ik ook niet precies, laat ik maar zeggen dat het goed voelt en ik er gewoon erg blij mee ben! 


Woest Wild Stroompje om de hoek

Gesprongen leidingen.

Deze week buiten nog steeds wat sneeuw, maar het was inmiddels wel weer plus vijf graad in huis, lekker warm! Met temperaturen boven nul zou het water weer veilig aangesloten kunnen worden. Maar eerst maar eens een inspectie om te kijken of de leidingen en afvoeren nog goed zijn. Aftappen, is namelijk een kunst op zich en je blijft toch vaak nog plekken overhouden die niet helemaal leeg zijn. Dit ondanks het feit dat ik nog de afgetapte buizen heb geprobeerd leeg te blazen.  

Goed inspectie nu. Op één punt, vlakbij de geiser, blijkt een 15mm sok te zijn los gevroren.  Is ook wel logisch, want hier is een stuk buis in de warmwaterleiding die je dus niet makkelijk leeg krijgt. Met hulp van John passen we het gelijk goed aan, en fixen we het nu inclusief een aftapkraan. Het water kan er weer op, en gelukkig blijkt alles nog te werken, zelfs de boiler en en geiser hebben het overleefd. Enige andere probleem zit in een stortbak van de WC die niet meer vol loopt. Aanvankelijk dachten we nog dat het probleem zat in de aansluitkraan, maar uiteindelijk bleek het probleem in de stortbak zelf.  John had het snel weer op orde, en dus is  ook de dames WC weer in functie.

Verder het weekend heerlijk relaxed doorgebracht met lekker wandelen in de zon en genietend van de smeltende sneeuw en woeste kolkende meanderende riviertje hier vlak om de hoek, die ik nog nooit had gezien. Na een lange wandeling is het heerlijk borrelen en dan koken, eten, drinken, lachen en kletsen, kortom levensgenieten.  Ondertussen natuurlijk wel de kachels op stoom houden, maar ook dat is heerlijk.

Houthak team

Zondag hebben Erwin en John nog een enorme bult met hout gehakt, kunnen we voorlopig wel even mee voort denk ik. Ruimt ook gelijk weer een stukje schuur en zolder op, weg met al die resten duivenhok en ander afvalhout met houtworm. Top!

Lezen we op de laatste dag van januari ook nog in de plaatselijk kranten Siegener Zeitung, WAZ en LWL dat we "Denkmal de Monats" zijn, Monat Januar dus, zijn ze mooi op tijd mee. En dan kreeg ik ook nog een E-mail van de WDR dat ze komen filmen, maar wanneer is niet echt duidelijk. Soms denk ik wel eens dat we in een film terecht zijn gekomen, met al die snelle opeenvolgende gebeurtenissen en publiciteit.




Team bubblefolieRaam met bubblefolie


















Aafke en Heleen hebben nog de ramen boven dichtgeplakt met bubbeltjes plastic, las in een artikel op Internet, dat bubbelfolie behoorlijk goed isoleert en makkelijk is aan te brengen. Gelijk een rol van 100m gekocht en plakken maar!  Spul kost haast niks, dus je kan je er ook geen buil aan vallen.  Nu maar hopen dat de slaapkamer iets langer de warmte vast zal houden, moet het wel eerst opwarmen.

Uitzicht op Winterberg
Meanderende rivier vlak om de hoek





3 opmerkingen:

  1. Leuk artikel trouwens in LWL al zeg ik zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk weer, dat heerlijke weer houdt jullie wel zoet . en idd leuk artikel, en gelukkig kunnen we hier de WDR zelf ontvangen:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Frank,
    regel even een wat betere houtkachel!
    Kleine investering, veel plezier als het gaat om snel opwarmen bij aankomst.
    Er staat nu op marktplaats een Jotul 118 (a 11kw)voor 150 euro,
    daar kan je je geen buil aan vallen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Google+