maandag 14 augustus 2017

De zonnecollector hangt aan de gevel met een slimme constructie

Zonnecollector hangt, nu nog aansluiten
Een aantal jaren geleden in 2013 hebben we met een fotowedstrijd een zonnecollector gewonnen. Het ding werd echter niet geleverd omdat de firma allerlei voorwaarden stelde. Uiteindelijk  is door tussenkomst van buurman Heinz en de organisatie de collector alsnog geleverd in 2015 en stond het sindsdien  al een tijdje werkloos in de schuur, zonde.

Het is natuurlijk leuk om een collector te krijgen, alleen is de vraag natuurlijk wat doe je er mee? Je kunt er water mee verwarmen om te douchen of voor gebruik in de keuken. Je kunt het ook gebruiken als ondersteuning van je verwarmingssysteem, alleen moet je dat dan wel goed uitdenken.

Onder de  leien vast
Voor de verwarming van ons douchewater gebruiken we inmiddels een doorstroomgeiser op krachtstroom en besparen we energie door het koude kraanwater voor te verwarmen door middel va n een warmtewisselaar in de afvoer. Verder kunnen we het water ook voorverwarmen door het eerst via de biomeiler te laten lopen.

Een zonnecollector met boiler zouden we kunnen gaan toepassen in de nog te verbouwen keuken, maar daar zijn we nog niet aan toe, eerst nog maar wat kamers afmaken is het plan. We willen de zonnecollector nu echter gaan toepassen om het buffervat van de huisverwarming op temperatuur te gaan houden zodat dit 860 liter vat niet te veel afkoelt als we er niet zijn. Met name in de winter kost het steeds weer een hoop energie (hout) en tijd  om dit vat op 30 a 40 C te krijgen zodat het ook ten volle kan mee draaien in de huisverwarming (het tempierungssysteeem). Op sommige koude dagen koelt het buffervat wel af richting de 5 C en dat is de koud. De biomeiler zelf wordt gebruikt om het huis vorstvrij te houden, we sluiten deze nu aan met een platenwisselaar rechtstreeks op de wandverwarming. Als alles weer draait, zal ik een schema posten.


Making of
De plaatsing van de collector is een puzzel op zich, allereerst wil je zoveel mogelijk zon meepakken, met name in de donkere winter dagen. Op het dak denk je dan, echter je krijgt dan 16 meter lange aanvoerleidingen naar het buffervat in de kelder.  Ten tweede ligt het dak onder een hoek van 45 graden en dat is suboptimaal in de winter, dan wil je de collector juist onder een hoek van ongeveer 18 graden want de zon staat laag en de collector moet haaks  op de zon voor een optimale opbrengst. Verder kan op het dak de collector makkelijk onder een dikke laag sneeuw verdwijnen, juist als je hem nodig hebt in  de winter. Ten derde krijg ik een dergelijke collector zonder hijskraan niet  op het dak, het dak valt dus af, te veel nadelen.

Alternatief is de collector aan de gevel bevestigen, voordeel is dat de hoek van 18 graden dan te realiseren is en dat de collector onder het overstek zit, dus veel minder last van sneeuw. Echter zitten er in de gevel ramen en leien in de weg, waar iets op gevonden moest worden, want daar kunnen we niet in gaan boren en hakken. De beste plaats met de meeste zon is helemaal rechts op de hoek van het huis, hier komt in de winter nog de meeste zon omdat dan de bladeren van de bomen zijn. In de herfst en voorjaar komt er  ook nog aardig wat zon en als we de buurman zo gek krijgen de enorme spar te kappen hebben we enkele uren meer zon per dag. Hij heeft al toegestemd, maar we moeten het zelf organiseren, een project op zich want de boom is heel hoog en kan niet vallen zonder schade aan te richten, maar moet in stukjes worden gekapt.

Om het zonnepaneel netjes en windvast aan de muur te krijgen heb ik Luuk de meester-lasser uit Castricum gevraagd een frame te maken. Luuk is al vaker betrokken geweest bij het Gasthuis en heeft in 2014 ook de stuts in de hooischuur berekend en gelast, alsmede is hij de ontwerper en bouwer van een kloofmachine. Het kostte Luuk slechts een dag om een frame te maken dat onder de leien aan de muur is verankerd en onder de juiste hoek staat. Inmiddels zit de collector  er  in en hangt het solide aan de muur, klaar om aangesloten te worden op het verwarmingssysteem. Het resultaat mag er zijn en ik  ben erg blij met deze bijdrage, bedankt Luuk!

Bert, Luuk en Jordi, Hajetoo!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+