donderdag 31 augustus 2017

Grote verwarmingsinstallatie verbeteringen, met kleine domper

Biomeiler, 10 maand
Nu het weer september is moeten we op 600 meter  N.N. weer aan de winter gaan denken, want binnen zes weken kan er in principe weer een pak sneeuw liggen. Bijna niet voor te stellen na afgelopen warme dagen, maar in Stünzel kan de winter altijd hard en lang toeslaan, al hopen we natuurlijk eerst op een lang en warm najaar.

De voorbereidingen op de horror winter zijn echter al in volle gang, zo hebben we in het voorjaar door de plaatselijke loodgieter een platenwisselaar in de terugloop van de verwarming geplaatst. Afgelopen weken is de biomeiler hierop aangesloten met als doel dat de biomeiler warmte direct het huis in gaat en niet eerst wordt gebufferd.  Op internet had ik goedkoop een pompunit gevonden en deze heeft Bert zeer professioneel aangesloten inclusief kortsluit-circuit.  De bedoeling daar van is dat we alleen warm (>35C) biomeiler water het huis insturen, kouder water (bv. uit de lange aanvoerleiding) wordt teruggestuurd naar de biomeiler om eerst verder opgewarmd te worden.

Zon maar geen warmte
De tweede verbetering is de zonnecollector, die er in de winter voor moet gaan zorgen dat het buffervat zo warm mogelijk blijft. Afgelopen winters hebben we gemerkt dat het vat tot soms 5 graden afkoelt, wat dan weer heel veel tijd (en hout) kost om warm te stoken. De zonnecollector hebben we ooit gewonnen met een fotowedstrijd en stond al een paar jaar werkloos in de schuur, zonde. Luuk heeft een mooi frame gelast en Bert heeft alles aangesloten. De plaatselijke loodgieter heeft geholpen door ons dozen vol benodigde koppelingen, adviezen, het vullen met glycol en specialistisch gereedschap te leveren.  Hoewel de man een chaoot is in het nakomen van afspraken is hij een kampioen in behulpzaamheid. Het kan alleen zijn dat je om 18:00 afspreekt en dat hij dan pas de volgende dag komt, of je spreekt af om 13:30 en komt dan on 08:45 aanrijden. Of helemaal niet, of ongevraagd wel, ik weet nu hoe hij is, ik kan er mee leven.
Biomeiler pomp met kortsluit-
circuit en nieuwe pomp

De biomeiler gaat inmiddels zijn tweede winter in en is nog steeds heel heet. Als je er bovenop staat en je hand in de snippers steekt loop je bijna brandwonden op, op slechts 15 cm diepte. Het water dat we er uit pompen is tussen de 35 en 45 C en gaat nu dus rechtstreeks het wandverwarmings / tempierungssysteem in. Dat is dus veel hoger dan toen het nog via de buffer ging, toen kwamen vaak niet hoger dan 25C omdat de buffer zelf verder te koud was.  Wel nog even een kleine domper gehad, want de goedkope pompunit bleek duurkoop omdat na een week draaien de pomp het begeven heeft. Gelukkig had de loodgieter nog een reserve exemplaar liggen. De biomeiler draait nu dus goed en het enige wat nu nog ontbreekt is een elektronische regeling om de kortsluitklep optimaal te regelen, we werken er aan.

Collector closeup
Zaterdag de zonnecollector (Paradigma CPC 14 star azzurro) vastgezet met hulp van John uit de Wogmeer die samen met Maud op bezoek was. Hij had een hele handige schroeven draaier die om een hoek kan werken, zodat we op de achterkant twee  RVS plaatjes konden schroeven om de collector stormvast te borgen.

Wat helaas niet goed werkt is de zonnecollector, alles is goed aangesloten, er is geen lekkage, de druk is goed, de boel is ontlucht, de pomp draait maar er komt geen warmte uit, flinke domper. Het is een volkomen raadsel, ook de loodgieter heeft dus geen idee hoe dit kan, maar het probleem moet wel haast in de collector liggen. De collectorbuizen zijn wel draaibaar, maar ik kan niet ontdekken of dat er wat mee te maken hoeft. Tips zijn welkom.

Het verwarmingssysteem ziet er onderhand imposant uit met vier pompen en een buffervat. Hopelijk fixen we de collector nog en lukt het nog voor de winter een automatische regeling te plaatsen.

Vlnr: houtkachelpomp, zonnecollectorpomp, boven huisverwarmingpomp, onder biomeilerpomp

Het complete schema 31 aug 2017







zaterdag 19 augustus 2017

Prachtige beelden gemaakt met een drone

Afgelopen weekend was Jordi op bezoek met een drone, dat levert prachtige beelden op van het huis en het drop Stünzel. Het was niet echt helder en het was vochtig vanwege de regen, dat geeft een hele mooie sfeer en maakt de beelden alleen maar mooier. Ik ken Jordi niet persoonlijk, hij kwam mee met Luuk die een frame voor de zonnecollector  heeft gemaakt. Kom gerust nog eens langs Jordi!



Kijkend richting oost, het blauwe huis

Richting Festplatz






Richting de Festplatz (zuid)

maandag 14 augustus 2017

De zonnecollector hangt aan de gevel met een slimme constructie

Zonnecollector hangt, nu nog aansluiten
Een aantal jaren geleden in 2013 hebben we met een fotowedstrijd een zonnecollector gewonnen. Het ding werd echter niet geleverd omdat de firma allerlei voorwaarden stelde. Uiteindelijk  is door tussenkomst van buurman Heinz en de organisatie de collector alsnog geleverd in 2015 en stond het sindsdien  al een tijdje werkloos in de schuur, zonde.

Het is natuurlijk leuk om een collector te krijgen, alleen is de vraag natuurlijk wat doe je er mee? Je kunt er water mee verwarmen om te douchen of voor gebruik in de keuken. Je kunt het ook gebruiken als ondersteuning van je verwarmingssysteem, alleen moet je dat dan wel goed uitdenken.

Onder de  leien vast
Voor de verwarming van ons douchewater gebruiken we inmiddels een doorstroomgeiser op krachtstroom en besparen we energie door het koude kraanwater voor te verwarmen door middel va n een warmtewisselaar in de afvoer. Verder kunnen we het water ook voorverwarmen door het eerst via de biomeiler te laten lopen.

Een zonnecollector met boiler zouden we kunnen gaan toepassen in de nog te verbouwen keuken, maar daar zijn we nog niet aan toe, eerst nog maar wat kamers afmaken is het plan. We willen de zonnecollector nu echter gaan toepassen om het buffervat van de huisverwarming op temperatuur te gaan houden zodat dit 860 liter vat niet te veel afkoelt als we er niet zijn. Met name in de winter kost het steeds weer een hoop energie (hout) en tijd  om dit vat op 30 a 40 C te krijgen zodat het ook ten volle kan mee draaien in de huisverwarming (het tempierungssysteeem). Op sommige koude dagen koelt het buffervat wel af richting de 5 C en dat is de koud. De biomeiler zelf wordt gebruikt om het huis vorstvrij te houden, we sluiten deze nu aan met een platenwisselaar rechtstreeks op de wandverwarming. Als alles weer draait, zal ik een schema posten.


Making of
De plaatsing van de collector is een puzzel op zich, allereerst wil je zoveel mogelijk zon meepakken, met name in de donkere winter dagen. Op het dak denk je dan, echter je krijgt dan 16 meter lange aanvoerleidingen naar het buffervat in de kelder.  Ten tweede ligt het dak onder een hoek van 45 graden en dat is suboptimaal in de winter, dan wil je de collector juist onder een hoek van ongeveer 18 graden want de zon staat laag en de collector moet haaks  op de zon voor een optimale opbrengst. Verder kan op het dak de collector makkelijk onder een dikke laag sneeuw verdwijnen, juist als je hem nodig hebt in  de winter. Ten derde krijg ik een dergelijke collector zonder hijskraan niet  op het dak, het dak valt dus af, te veel nadelen.

Alternatief is de collector aan de gevel bevestigen, voordeel is dat de hoek van 18 graden dan te realiseren is en dat de collector onder het overstek zit, dus veel minder last van sneeuw. Echter zitten er in de gevel ramen en leien in de weg, waar iets op gevonden moest worden, want daar kunnen we niet in gaan boren en hakken. De beste plaats met de meeste zon is helemaal rechts op de hoek van het huis, hier komt in de winter nog de meeste zon omdat dan de bladeren van de bomen zijn. In de herfst en voorjaar komt er  ook nog aardig wat zon en als we de buurman zo gek krijgen de enorme spar te kappen hebben we enkele uren meer zon per dag. Hij heeft al toegestemd, maar we moeten het zelf organiseren, een project op zich want de boom is heel hoog en kan niet vallen zonder schade aan te richten, maar moet in stukjes worden gekapt.

Om het zonnepaneel netjes en windvast aan de muur te krijgen heb ik Luuk de meester-lasser uit Castricum gevraagd een frame te maken. Luuk is al vaker betrokken geweest bij het Gasthuis en heeft in 2014 ook de stuts in de hooischuur berekend en gelast, alsmede is hij de ontwerper en bouwer van een kloofmachine. Het kostte Luuk slechts een dag om een frame te maken dat onder de leien aan de muur is verankerd en onder de juiste hoek staat. Inmiddels zit de collector  er  in en hangt het solide aan de muur, klaar om aangesloten te worden op het verwarmingssysteem. Het resultaat mag er zijn en ik  ben erg blij met deze bijdrage, bedankt Luuk!

Bert, Luuk en Jordi, Hajetoo!




maandag 7 augustus 2017

Rock Sommer

Prosit
Een typisch fenomeen in het graafschap Wittgenstein is de zogenaamde "Rock Sommer". Het recept is simpel, eenvoudig en voor een oud festivalorganisator uiterst fascinerend.

Bad Berleburg
Op het plaatselijke dorps/stadsplein wordt in de zomer een podium neergezet dat gedurende 6 tot 8 weken blijft staan.  Gedurende deze weken speelt er iedere week op een vaste dag een of meerdere bands. In de ene plaats vindt het gebeuren plaats op woensdag, in de andere op donderdag of vrijdags. Zaterdagen heb ik nog niet ontdekt, maar dan is het weekend en die zijn gereserveerd voor de vele Schützenfesten (Schuttersfeest) denk ik.

De entree is altijd gratis en wanneer je iets wilt consumeren dien je eerst een beker en consumptiebonnen te kopen. De beker is een soort van entreebiljet en kun je aan het eind van de rock sommer weer inleveren of  houden als aandenken. Op de beker staat heel handig de hele lineup en alle sponsors, geen gedoe met flyers wel zo handig, je staat tenslotte als bezoeker toch altijd al met een bier in je handen, dus als je even vergeten bent hoe de bands heten kun je even op je beker kijken. Of als je even zonder gespreksstof zit dan kun je iets zeggen over de te verwachten band of de vorige band, in ieder geval nooit meer de vraag hoe heette de band ook al weer.

Line up
Het terrein is altijd ingericht met een of twee bier en friswagens. Weet wel dat onder fris verstaan de Duitsers ook allerlei vage mixdranken met bijvoorbeeld appelsap en bier, of fanta met bier, of cola met bier, of wat dan ook met bier, al dan niet ook in 0.0 % of radler variant. Wijn ben ik nog niet tegengekomen, zal wel komen omdat het niet lekker mixt met bier.  Verder vinden we nog de "echte Duitse Döner" tent en een niet te missen Bratwurst stand. Toiletteren kan gewoon bij het cafe aan het plein, geheel gratis.

Hilchenbach
De bands zijn van wisselend niveau maar altijd type cover band met hoog gehalte (hard)Rock en vaak  met zanger en zangeres. De afgelopen keer in Bad Laasphe waren we getuige van een behoorlijke goede cover band die heel wat lekkere oude Duitse Rocknummers ten gehore brachten, denk aan Nena, Toten Hosen, Falco, etc.

Bad Laasphe
Het feest begint altijd om 19:00 en dat betekent dus dat de Duitsers om 18:00 massaal toestromen en dus als de eerste band begint te spelen, staan ze gelijk voor een vol plein. Dit geheel in tegenstelling tot Nederland, waar indien de aanvang 19:00 is, de eerste  bezoeker zich meldt om 21:30,wat niet leuk is voor een band.

Kreuztal
Ander opvallende fenomeen is dat de Duitsers geheel niet vergroeid blijken  te zijn met hun mobiel en gezellig samen staan te kletsen onderwijl genietend van de bands. Mensen met mobieltjes die foto's nemen zijn uitzondering, opvallend. Als het donker wordt, wordt er ook wild gedanst, dat is bij ons niet anders, eerst moet er wat drank in de mens, ook in Duitsland. Om 22:00 of 23:00 uur, verschilt per plaats, is het schluss en gaat iedereen zonder gedoe naar huis.

Deze gezellige avonden met zeker 500+ (beschonken) mensen vinden dus geheel plaats zonder incidenten, veiligheidsprotocollen, security poortjes, fouilleren, verkeersregelaars, EHBO en politie. Na afloop staat alles er nog en is er geen spoor van vernielingen veroorzaakt door naar huis gaande bezoekers. Het podium blijft zelfs weken onbewaakt staan. Zoiets is in NL volstrekt ondenkbaar, heel jammer want het concept is leuk.


Overigens schreef ik er al eerder over BLB live in 2015

Gezellig


Google+