zondag 8 mei 2016

Afval, wat moet je er mee ?

Blik  in de vuilnis, zie dingen die er niet in horen
Sinds het begin van het jaar werd het afval niet meer meegenomen in Stünzel. Het was mijzelf nog niet opgevallen, maar de buurman melde het. Gelukkig hebben we wel 10 rol containers staan,  dus we konden ons afval nog wel kwijt, dat was het probleem niet.  Die 10 rol containers zijn ooit aan de dorps bewoners beschikbaar gesteld om het huis te ontruimen, na het overlijden van de vorige bewoner, en zo het huis verkoopbaar te maken.

De rolcontainers zijn echter blijven staan nadat wij het huis gekocht hebben, en de vuilnismannen bleven ze rustig legen, tot het begin van het jaar.  Naar nu blijkt moeten wij net als alle andere bewoners 230 euro afval heffing per jaar betalen, anders wordt de container met restafval niet geleegd.  We zullen ons echter zelf moeten aanmelden bij de gemeente en de rekening betalen.  

230 Euro is echter een fors bedrag, en zoveel restafval hebben we nu ook weer niet, want we zijn er niet dagelijks en we bouwen ecologisch. Een dergelijke milieuvriendelijke bouwmethode resulteert onder ander in merkbaar weinig afval, want bijna alles wordt hergebruikt, of niet aangeschaft. Zelfs de vogels vinden dit fijn, ze bouwen nesten in onze vlasisolatie. Bij de afvalheffing moet ik wel aantekenen dat papier, glas, en plastic en blik hier apart worden ingezameld en dat dit niks kost.  Je betaald dus alleen voor restafval een fors bedrag en daar heb ik niet zo veel zin in.

Nadeel van ekologisch bouwen, vogels
 slopen de vlas isolatie voor hun nest.
Nu kunnen we nog minder afval gaan produceren, maar er is gelukkig ook nog een alternatief. Je kan als je container vol is er een zak naast zetten, en daar een speciale Mühlmarke stikker op plakken. Deze stikkers zijn a drie euro af te halen op het gemeentehuis (Internet voor dit soort dingen kent de Duitse overheid nog niet). Wij zetten nu dus heel slim af en toe een vuilniszak met stikker naast de ton van de buren, dat scheelt een hoop geld, je blijft Nederlander natuurlijk.

Graag voortaan afval scheiden lieve bezoekers


Nu zat ik vandaag echter nog wel met een paar volle containers, en die heb ik vandaag maar even op de kop gezet om het afval nogmaals uit te sorteren. Een lekker vies stinkend klusje, lekker met je hoofd in het afval. Er bleek dus nog behoorlijk wat papier, blik en plastic in de restafval te zitten, dat heb  ik er allemaal uitgevist en het restant was uiteindelijk een halve zak restafval, en doos papier en zak vol plastic. Verder zat er nog wat bouwpuin in, maar die kunnen we ook in tuin storten.  Voor groenafval hebben we natuurlijk een compostbak. Batterijen en kapotte elektrische apparaten leveren we in in Nederland, want ik heb nog steeds niet kunnen uitvinden waar je die in Duitsland inleveren kan .  

planken in plastic
Ik las dat Green Evelien een halve zak restafval per jaar heeft met een heel gezin, ik heb hier veel bewondering voor, maar het betekent dat je totaal anders moet gaan inkopen, want het grootste afvalbult die wij maken is nutteloos plastic. Vandaag nog even snel wat geschaafde planken gehaald in de bouwmarkt die nota bene in dicht gesealed in plastic zitten... waarom???? Dit moet anders, we moeten als maatschappij afscheid nemen van plastic en alternatieven zoeken,bijvoorbeeld door producten niet te verpakken.











Vorig weekend nog 12 cm sneeuw, nu 24 graad, lente!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+