zondag 16 november 2014

Voor het eerst een verwarmd trappenhuis en bovenverdieping

Twee weken zijn we niet in het huis geweest, en de laatste keer dat we weg zijn gegaan hebben we het verwarmingssysteem aangezet op biomeiler warmte, de grote vraag was dan ook of het een beetje warm is in huis?

Een heel fijn resultaat
Toen we aankwamen donderdagavond deden we de deur open en direct weer dicht, we wilden niet dat de eventuele warmte  direct via de voordeur weg zou lekken. In de gang voelt het fris, logisch want hier zitten nog geen verwarmingsbuizen in de muur. We gaan direct de trap op en de eerste verdieping voelt het al een stuk aangenamer, op de tweede verdieping voelt het nog beter, verwarmingssysteem blijkt dus prima te werken ondanks dat de buizen nog los hangen en nog niet in de muur zijn gestucd. In de kamers 7,  8 en 9 op de tweede verdieping meten we zelfs 15,9 C, dit is echt een heel fijn resultaat! Al dat werk om het temperierungssysteem aan te leggen en de biomeiler om warmte op te wekken beginnen nu hun vruchten af te werpen. 

Het is een beest!


De biomeiler zelf is afgekoeld tot zo'n 50 graden, en nu is de grote vraag of dit een natuurlijk proces is of dat we wellicht te veel energie aan de biomeiler onttrekken. Daar we toch nog wat werkzaamheden moeten doen aan de aanvoerleidingen besluiten we om voorlopig het huis even niet te verwarmen totdat maandag een kleine lekkage bij het buffervat is verholpen. Daarna, gaat systeem weer aan met op 35% vermogen, in plaats van 50%, in de tussentijd kan de biomeiler herstellen.  Als zaterdags naar huis gaan, meten we al weer 51.4, dat gaat dus alweer de goed kant op.

Het is dus eigenlijk net een huisdier zo'n biomeiler, je maakt je de hele tijd zorgen om haar welzijn, zonder dat het beest in duidelijke taal terug praat.  We zitten dus nog in de gewenningsfase en wat er duidelijk ontbreekt is een goed regelsysteem die de warmtevraag en het beschikbare warmte aanbod (biomeiler, elektrisch, houtkachel)  regelt, en daarbij rekening houdt met biomeiler herstel tijd, vorst, het al of niet aanwezig zijn van bewoners.  We kunnen natuurlijk zelf iets gaan bouwen met het open source project, open energy monitor project en ons eigen een meetsysteem maar wellicht zijn er ook mooie producten in de handel, tips welkom.

Winterklaar!
Om beschermd te zijn tegen de beruchte Stünzeler winters (-15, gure wind met stuifsneeuw) is het mangat dicht gemaakt met een dikke houten deksel, zijn de open liggende leidingen geïsoleerd en is er een kast om de leidingen boven de grond gemaakt. Nu nog even schilderen en met leitjes bedekken en het geheel past weer mooi   in de omgeving. De rest van de biomeiler willen we nog rondom beplanten met leuke snelgroeiende klimmers en stapels brandhout.

Vind je het ook leuk om eens een biomeiler te maken?  Je kan je aanmelden per email  info@moestuinman.nl bij de workshop van Studio Content op 4 december 2014 in Rotterdam.

Lekbak vol bacteriën, dompelpomp om de bacteriën weer terug op de bult te pompen. Leidingen zijn nu geïsoleerd.



De volgende stap

We doen alles stap voor stap, en hebben geen haast, daar moet je tegen kunnen, maar wij kunnen dat. Nu er weer een mijlpaal is bereikt kunnen we weer gaan nadenken over de volgende stappen.

De elektricien komt volgende week een nieuwe meterkast plaatsen, daarop kunnen we dan op de bovenste verdieping de vernieuwde  bekabeling aansluiten. De kamers op de bovenste verdieping hebben nu dus ook een werkende verwarming, en de voor de hand liggende logische volgende stap is dus stucen en schilderen en af maken van deze kamers.  Verder willen we ook in de andere kamers aan de gang met de verwarming, en daarvoor zullen we eerst weer verder moeten met het slijpen van sleuven. 

Heb je zin om in de eerste week van januari mee te helpen met stucen en/of sleuven slijpen? Dat kan!  We vragen een inzet van minimaal 3 dagen werken, langer blijven mag. Per dag werken we ongeveer 6 uur. Je krijgt lekker eten gedurende de dag. Je wordt goed verzorgd dat vinden we belangrijk. De omgeving is inspirerend en gezellig, schatten van Duitse buren en de natuur is prachtig. Als je een maatje wil meenemen nog beter, we werken in paren. Je kan je aanmelden via het contact formulier aan de rechter kant, of bel 0651 821 771.


Kan wel een laagje kalk en verf gebruiken, wie ?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+