|
De dampende biomeiler |
Sinds het
vorige bericht is de temperatuur in biomeiler rustig blijven door stijgen. Zondag 26 oktober bereikten we de 64,1 C en zijn we voor het eerst warmte gaan onttrekken. Na wat aanloop problemen verwarmen we nu ook kamer 7, 8, 9 en het trappenhuis met compostwarmte, en het werkt!
In de biomeiler ligt verdeeld over drie lagen 550 meter tyleen slang (PE-Rohr / 32mm doorsnee) om de warmte die de bacteriën produceren op te nemen in water. Dit water wordt met een pomp 20 meter verderop naar een 850 liter buffervat in de kelder gepompt. Het huis wordt vervolgens via een
Temperierungssysteem verwarmd met warmte uit het buffervat. Het buffervat is centrale punt in het verwarmingssysteem, hierop kun je ook nog andere warmte bronnen aansluiten zoals bijvoorbeeld een hout- of massakachel en je kan zelfs het vat elektrisch warm houden.
|
Ingepakt en van ontluchter voorzien |
Het aansluiten was natuurlijk een spannend moment, want hoe zal het gaan ? Blijft de biomeiler leven? Zijn de verliezen onderweg niet enorm ? Moet je constant warmte onttrekken ? Of juist niet ? Hoe gaan we dit in de gaten houden op afstand? Hoe sluit je het systeem eigenlijk aan ? Heel veel vragen om over na te denken. Eenduidige antwoorden zijn er niet altijd en sommige dingen moeten we proefondervindelijk uitvinden. Ik kies hier duidelijk niet voor gangbare paden, dus dit hoort er bij.
We hebben uiteindelijk het systeem aangesloten zoals in onderstaand schema. Daarna zijn we het buffervat gaan opwarmen door een dag lang continue water rond te pompen. Je ziet dan de biomeiler temperatuur omlaag gaan richting 60 en de temperatuur in het buffervat omhoog gaan richting 40. Op een bepaald moment staan we buiten te praten en opeens knalde een tyleenslang los, behoorlijk warm water spoot over ons heen, gelukkig nog net niet heet. Oorzaak bleek onze eigen fout, we hadden de aansluitingen iets anders gemaakt en een afsluitring vergeten terug te plaatsen, heel dom met een nat pak tot gevolg (overigens niet heel erg met 20 plus buiten temperaturen in de herfst 2014).
|
Biomeiler aansluitschema |
|
Pomp met sensor en schakelklok |
Toen werd het zondag en moesten we terug naar NL, wat te doen voor de rest van de week ? Alles weer uitzetten of rustig aan verder gaan met het opwarmen van het vat ? We besluiten het laatste en stellen de pomp in op een uur pompen en een uur uit met een
low-tech mechanische klokschakelaar. Idee is dat de biomeiler in het uur uit herstelt en weer keurig opwarmt. Mijn zoon heeft ook niet stil gezeten en heeft een hi-tech sensor gemaakt die we op de leiding plakken die het vat in gaat met het hete biomeiler water. Met deze sensor kunnen we
het buffervat thuis via het internet in de gaten houden. Verder hebben we buurman Heinz die very low-tech met pen en papier dagelijks de biomeiler temperatuur standen opschrijft en door belt.
|
Op het buffervat de biomeiler pomp. | |
In de loop van de eerste productie week zien we de temperatuur in het buffervat dagelijks oplopen tot 40 graden. De meiler zelf wordt iets van 61 graden. 40 graden is wel wat weinig en ik pieker me suf waar de overige 20 blijft. Dan gebeurd er iets onverwachts, de plaatselijke CV boer, die de buffer, de pomp en de stijgleidigen heeft aangesloten, komt langs (heeft een sleutel) want hij moest nog een ding afmaken bij het buffervat. Als hij klaar is zet hij zonder dat wij het weten het
temperierungssyteem aan. Aanvankelijk zie ik in de grafieken een steeds groter verlies aan warmte in het buffervat, hoe kan dat? Dan blijkt opeens dat de trappenhuis sensor een steeds hogere temperatuur gaat aangeven, een duidelijk afwijkende stijgende lijn van de andere sensors. De gang beneden en kamer blijven rond de 12 graad hangen en gaan iets naar beneden, en in het trappenhuis gaan we opeens naar de 15! Temperierungsssyteem werkt dus nu al, en de buizen zijn nog niet eens in de muur gestuct! Dit is wel een hele mooie mijlpaal zo vlak voor de winter.
|
Leiding verliezen meten |
Afgelopen weekend blijkt waarom het buffervat niet warmer wordt dan 40 graad. Dit komt ten eerste omdat er nog veel lucht in de leiding zat, en een paar keer ontluchten en bijvullen deed al wonderen in dezen. Verder blijkt de sensor niet goed vast te zitten en ook een nog permanente afwijking te hebben, doordoor meten we standaard 5 graad te laag.
|
50 graad |
Deze problemen zijn inmiddels opgelost en nu meten we 50 graad in het buffervat, waar blijven die ander 10 van de 60? Helaas in de 20 meter leiding naar het huis verliezen we ook 1 a 2 graden heen en weer terug heb ik gemeten. Dit aan/afvoerleidingverlies kunnen we denk ik verder niet reduceren. Zoek ik nog steeds 5 a 6 graad verlies? Na enige discussies, bellen, mailen, schetsen, nakijken nogmaals nakijken kwam ik er achter dat dat komt omdat het hele systeem verkeerd om is aangesloten, maw. de pomp zit verkeerd om in het circuit. Buffers en silos als een biomeiler dien je van onderen te voeden met koud, zodat er boven warm uitkomt. Andersom werkt ook wel, maar is suboptimaal, en we moeten serieus overwegen dit aan te passen.
|
Selectie meetgegevens |
Momenteel draaien we met een: "2 uur biomeiler pomp uit en 1 uur aan" strategie. Dit levert steeds een buffervat temperatuur op van 47 graad. De meiler zelf blijft rond de 60 hangen. Ondertussen verwarmen we ook het huis (met de terugloop mixer op halve kracht) en het trappenhuis is 14 a 15 graad, precies wat ik hebben wil. Nu maar hopen dat we zo de winter door komen, zou me niks verbazen dat kamer 7, 8 en 9 heel populair worden gezien het feit dat ze nu verwarmd zijn.
|
De bult leeft! |
Het was ook nog een prachtige herfst dag!