vrijdag 15 augustus 2014

De vervallen hooischuur schittert weer in volle glorie

De aanblik van de hooischuur.
De vervallen hooischuur, die aanvankelijk zelfs mocht worden afgebroken van monumentenzorg, is weer in volle glorie herstelt.  De steiger is weg, het vakwerk is af, en het is werkelijk prachtig geworden al zeg ik het zelf. De aanblik van het dorp is hiermee wezenlijk anders en vooral mooier geworden. Ben blij dat we de kleur blauw hebben gekozen voor de luiken, maakt het net even anders en ook de spreuk is eindelijk mooi in het zicht. Het is jammer voor de mensen die van verval houden, die zullen voortaan ergens anders moeten gaan kijken.

Terugblik

 

Pinksteren 2013 is het hooi uit de hooischuur gehaald, begin juli hebben we een werkvloer gemaakt, een inpandige steiger en zijn we begonnen met de afbraak van de oude rotte delen. Augustus 2013 is een grote draagbalk vervangen is het vakwerk geplaatst met het geschonken hout en van een spreuk voorzien.  Daarna is het dak weer dicht gemaakt. En in oktober 2013 hebben we de balken geverfd en hebben we aantal vakken dicht geleemd met stampleem.  Daarna heeft het werk stil gelegen tot april 2014, sindsdien zijn we bijna elk weekend bezig geweest met leem, stuc, stuifsneeuw gaten dichtmaken, luiken maken, vensterbanken, hoekjes aftimmeren, verven en bijverven en weer bijverven, de lijst is eindeloos en het duurde lang, maar het was de moeite waard.

Zo troffen we het pand aan op 3 maart 2012, de hooischuur totaal vervallen, lek en op een verschrikkelijke manier dicht gemetseld.Dit noemen de Duitsers een "bouwzonde".

Een nog duidelijker beeld
Moet eerlijk toegeven dat we ook fouten hebben gemaakt, behoorlijk wat zelfs: stampleem ipv. leemsteen (niet doen veel te bewerkelijk), leemstenen flexen in plaats van hakken (duurt veel te lang en veel te veel stof), stucwerk zit er niet overal strak en vlak op, te laat om aan te passen, maar weet nu wel voor de volgende keer hoe het niet moet. Gelukkig kun je van dit soort fouten leren, en we moeten nog twee kanten vakwerk vernieuwen, dus ooit wordt het perfect.

In totaal zijn er heel wat klusuren in operatie hooischuur met vakwerk gaan zitten, de totale doorlooptijd komt dus op ongeveer 15 maanden. Qua materiaalkosten valt het allemaal erg mee, leem en kalk zijn niet duur en het vakwerkhout is geschonken en zelf gezaagd. De grootste kostenpost zijn waarschijnlijk de goten en de regenpijpen, op de voet gevolgd door hang en sluitwerk voor de luiken en het timmerhout voor de luiken.

Wat leuke afstand foto's en de spreuk


Aan het hele project hebben heel wat mensen en firma's meegewerkt, het halve  dorp dat werd gemobiliseerd om de elf meter lange balk naar binnen te werken, de lokale dakdekkersfirma Haas en de eigenaar van de steiger die uit goodwill of noaberplicht van alles hebben geleverd. Bert die heel veel weekenden heeft geholpen, vele andere vrienden en kennissen die hier geweest zijn om te helpen, alsmede ook mijn naaste familie die ook niet echt stil kunnen zitten en wel houden van een flinke klus, Aafke en mijn kinderen en natuurlijk buurman Heinz (zonder hem waren we nergens). Denk bij elkaar wel 50 mensen, ongelooflijk wat een hulp, daar zijn we echt oprecht blij mee, en zonder al die mensen waren we al lang huilend opgehouden.


Een paar actie foto's van het bouw proces.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+