De schuine wanden zijn inmiddels dicht en de sleuven waren al eerder gemaakt, dus konden we ons deze keer volledig bezig houden met het plaatsen van de buizen. Ieder ruimte krijgt drie circuits A, B en C. A ligt op de hoogte van de vloer en zit net onder de plint, B op 18cm en C op 135cm. A is een ringleiding die de kamer rond gaat, en dient ter drooglegging van de muur. De B en C leiding zitten alleen in de buiten muren, gaan heen en terug en bestaan dus uit twee buizen. De C leiding gaat om de ramen heen.
Kamer 7 |
Als eerste hebben we de C leidingen aangelegd, moeilijkste hier is dat de leiding goed strak tegen het hout van de raam kozijnen moet zitten. Dit valt niet altijd mee, want op de hoeken komen knietjes en dan krijg je afwijkingen. Verder kan het probleem zijn om de buis in de sleuf te krijgen, want die moet links en rechts strak vast tegen het kozijn zitten, en dan heb je soms geen ruimte meer om de buis er in te duwen. Op twee plekken hebben we dan ook de raamlijsten voorzichtig moeten verwijderen. Voor de rest is het recht toe recht aan werk, en dank zij het gebruik van perskoppelingen behoorlijk snel te doen.
De B-leiding is nog simpeler dan C want hier geen ramen die in de weg zitten. Geen keerpunt in de muur, en op de makkelijke hoogte van 18cm. Deze leiding zat er dan ook zo in.
Kamer 8 |
Onder deur door |
Nu heb ik een buigijzer, maar waar is die gebleven? Na het hele huis drie keer doorzocht te hebben, denk ik toch in NL. Heinz de buurman die alles in drievoud heeft, heeft er helaas ook geen om te lenen en de plaatselijke loodgieter neemt de telefoon niet op. Ik besluit dan maar naar zijn huis te rijden. Onderweg zie ik zijn auto staan bij een klant, en ik loop daar binnen om te vragen of ik zijn buigijzer kan lenen. Die dingen worden volgens hem niet meer gebruikt, alles met flexi buis tegenwoordig, dus geen enkel probleem, ik krijg er zo een mee.
Deur probleem opgelost, nu nog het wand probleem, hoe leggen we een keer punt buis in U-vorm in een bestaande muur? Buis ligt op de vloer in ene kamer en moet dan door de muur, en in de andere kamer weer terug op de vloer uitkomen. Dit lossen we, na veel discussie, op door de buis bij de doorgang omhoog te halen, dan aan de ene kant een knietje er op persen, en dan de buis door de muur drukken. Vervolgens genoeg stukwerk weghakken zodat je met een knelkoppeling er net bij kan, met perstang lukt dat niet namelijk.
A-leiding door muur in kamer 7 |
A-leiding aan de andere in kamer 8 met knelkoppeling |
Nu weten we dus dat we in de praktijk voor twee kamers 27 buizen van 5 meter nodig hebben, daar bij komen dan nog zo'n 60 koppelingen bij. Dankzij het gebruik van perskoppelingen konden we dit in anderhalve dag aanleggen. Nu we weten hoe het werkt, denk ik wel dat het ook wel in een dag zou kunnen, dus twee kamers per dag exclusief het hakken van sleuven dan. Nog 15 kamers te gaan en een trappenhuis...... wij zijn lekker bezig!
Veel gestelde vragen:
- Waarom koperbuis en waarom niet de veel goedkopere vloerverwarmingsbuis ?
- systeem werkt met hoge temperaturen 70C, ipv. 30-35C, bij hoge temperaturen zijn de geleidingseigenschappen van kunststoffen vloerverwarmings buizen niet optimaal en dat wil je niet.
- Waarom geen rolkoper gebruikt ?
- zou ook kunnen, maar dit is zachter en wat lastiger te bewerken dan buizen. Verder heb ik hele lange rechte lengtes en dan is een enkele rechte buis wel zo handig.
- Is koper niet erg duur?
- Ja, maar koper in Duitsland is veel goedkoper dan in NL, en verder wordt het gratis bezorgd. Prijzen wisselen overigens per dag, momenteel is de prijs alweer 2 euro per buis lager dan in maart. En bij grote aantallen zijn interessante kortingen te bedingen.
- Vergeet niet dat radiatoren ook geld kosten, in het zicht hangen en meer stookkosten meebrengen. Wandverwarmings buizen zijn dan wel veel goedkoper, maar dat vereist dat alle muren volledig worden gestript en opnieuw moeten worden gestuced, ook niet goedkoop.Nu behoeven alleen de gleuven dicht te worden gestuced, dat is aanmerkelijk minder werk.
- Gaan perskoppelingen lang genoeg mee?
- Heb nog nergens een onafhankelijk onderzoek hierover gevonden
- Volgens de fabrikant wel zeker 40 jaar, zolang bestaan die dingen al. Maar de tijd zal het leren, niets is voor eeuwig.
- Waar kan ik meer lezen over temperierung?
frank je zou eens voor de moeilijk bereikbare plekken een kunnen kijken naar een Bosch PMF 180 E multimachine of ander merk ideaal voor vlak vloer werk en deur posten
BeantwoordenVerwijderenverder gaat het lekker door daar zeer interessant om te volgen
groetjes en succes
jb andijk