vrijdag 27 maart 2015

De schoornsteenveger komt, pas maar op!

Rookafvoer tegen houtenbalk, mag niet!
Vandaag kwam de  schoorsteenveger langs om de situatie in het Gasthuis te inspecteren. Menig Duitser  wordt al zenuwachtig bij het zeggen van "Schornsteinfeger", die man (het zijn altijd mannen) heeft macht en kan een flinke deuk in je woongenot slaan.  Toch moest het er maar eens van komen want ik vind het toch wel fijn als eens in het jaar de schoorsteen wordt geveegd en de situatie als veilig wordt aangeduid. Zonder officiële bevestiging van de schoorsteenveger dat de boel veilig is, krijg je bovendien ook niet makkelijk een woonhuisverzekering.

We hadden om 12:00 uur afgesproken en om 11:30 stond  hij op de stoep, want Duitsers komen nu eenmaal te vroeg, behalve indien het de burgemeester betreft. Een vrolijke man, die het huis al jaren kent en vroeger ook al bij Kurt, de vorige bewoner, over de vloer kwam.  Zeker geen man waarvan ik direct al in de stress schiet. Heel in het begin van het project was hij ook al eens langs geweest en had toen al enige aanbevelingen die we toen ook direct hadden opgevolgd.

Alte Siegherd
De oude Siegherd in de keuken mag blijven, want die hoort bij het huis, en hij gaat er van uit dat we die maar sporadisch gebruiken. Dat punt is alvast binnen, ik had niet graag afscheid genomen van deze kachel.  Wel constateert hij dat de rookafvoer van de kachel naar de schoorsteen tegen een houten balk aanzit en dat is gevaarlijk. Hoewel het vast en zeker al tweehonderd jaar zo zit heeft hij wel een punt, en ik ben het wel met hem eens dat we hier wat aan moeten doen. Zo vrijblijvend is het echter niet, die kachel mag voorlopig niet gebruikt worden en voor 31 mei moet de rookafvoer 20 rechts van de balk worden gemonteerd. Verder afwerken met baksteen en cement is zijn gebod!

Rond luikje moet weg
De spik splinter nieuwe Prity kachel in de kamer is prima en kan blijven, pak van mijn hart. Gaan we verder met de schoorsteen van de kamer, hier blijkt in de kelder nog een luchtgat van de oude olie-ketel dat dichtgemaakt dient te worden, alsmede ook het rookgat van de oude ketel. Verder is er nog een oud verroest luikje dat vervangen moet. Lijkt me geen probleem, dat gaan we fixen.

De beide schoorstenen zijn verder aan de binnenkant geheel schoon en dat stemt hem tevreden, en mij ook. Een punt is echter de losse steen helemaal bovenop de schoorteen, die had hij al zien zitten toen hij aan kwam rijden. Die steen moet vast worden gezet, want kan in de schoorsteen vallen, of nog erger op een voorbijganger. Dat wordt nog wel een klusje, want hoe gaan we daarbij komen ?

Hij gaat weer verder en geeft ons nog een interessante folder over goed stook gedrag! En wenst ons veel succes met de biomeiler waarover hij allemaal met veel interesse in de krant had gelezen. Wordt vervolgd.

Schoorsteen met losse steen



zondag 22 maart 2015

Niet naar Duitsland vanwege de belastingdienst

Deze  afslag dit weekend niet gezien
Sommige mensen denken dat ik al in Duitsland woon, maar dat is dus niet zo. Officieel woon ik nog steeds in het Noord Hollandse Spierdijk, maar reis wel behoorlijk vaak naar het oh zo prachtige Wittgenstein. Vanwege belangrijke verjaardagen  en het feit dat de jaarlijkse belastingaangifte moest worden ingevuld leek het me beter maar eens een weekendje thuis te blijven.

Het doen van belastingaangifte is voor mij ieder jaar weer een beproeving, en ik spendeer dan ook heel wat tijd met het verzinnen van smoezen om er vooral er niet aan te beginnen. Allereerst stel ik het hele gebeuren vanaf januari iedere week een week uit, totdat het dan eind maart is en dan moet ik wel, uitstel aanvragen gaat me te ver. Dan begint gelijk het volgende probleem het uitzoeken van alle papieren, want het hele jaar door stop ik alles in een schoenendoos, en pas op de dag van de belastingaangifte sorteer ik alles uit, en stop het in mappen of in de oud papierbak.

In het kader van uitstel gedrag, gedurende de hele dag diverse interessante web sites bezocht, deze blog geschreven, het verslag van het biomeiler bouwen in Abcoude alvast geschreven (nog niet gepubliceerd), serieus aan het uitzoeken hoe ik de ING graaiers voorgoed vaarwel kan zeggen , Facebook gelezen, en nog maar eens, oh er is ook nog Twitter en Pinterest, Google+ redenen genoeg om maar vooral niet aan die aangifte te beginnen. 

Met behulp van mijn dochter uiteindelijk alles uitgezocht en de vooringevulde aangifte gecontroleerd en opgestuurd, met hetzelfde voornemen als vorig jaar, om dit jaar eindelijk eens een financieel adviseur te zoeken die mij mag vertellen of het niet allemaal slimmer kan.

Duitse boetes komen met foto en een afgeplakte bijrijder, discreet!
Wat mij vooral opviel bij het uitzoeken van alle papieren is dat wij nogal wat verkeersboetes in Duitsland hebben opgelopen, bij elkaar wel zeven ter waarde van totaal 180 Euro. Allemaal zonde geld en zal me voortaan nog maar beter aan de regels houden. Op de rem bij ieder snelheidsbord! Niet langzaam uitvieren, want dat werkt in Duitsland niet. Soms zijn de boetes niet te vermijden, zoals bijvoorbeeld die keer dat het bord 70 al zichtbaar was en je alvast gas gaf, maar je toch nog even vlak voor dat bord wordt geflitst (97 Euro bingo). Of neem de beruchte plaats Niederwetter, waar je om de bocht 30 moet terwijl het vlak daar voor nog 80 is..... hier gaat iedere Nederlander en ook Duitser gegarandeerd hoe dan ook op de bon!

PS. er ligt inmiddels een nieuwe boete Niederwetter van mijn dochter en vrienden rijdend in mijn auto, 35 Euro, mag ik ff vangen.


Duitse boetes 2014




vrijdag 13 maart 2015

Eindelijk de woonkamer aanpakken

Leuk zo'n kachel die ook de rest van het huis verwarmd, maar de woon en eetkamer blijven na aankomst best koud, want daar hebben we nog geen verwarmingsbuizen in de muren zitten. En dat is op zijn zachts niet fijn, zeker als je pas om 23:00 uur aankomt na anderhalf stil te hebben gestaan op de A2 bij Abcoude.
Nog steeds winter op 13 maart, terwijl NL al op het terras zit

Het aankomstritueel in de winter gaat ongeveer zo in zijn werk: we stappen uit de auto en gaan als allereerste de kachel in de kamer aansteken. Als we de vorige keer een beetje netjes zijn vertrokken ligt het hout al klaar, en meestal is zo. Als dat niet zo is, dan eerst naar de schuur hout halen, gelukkig ligt al klaar in hapklare brokken, mede dankzij het mannenweekend. Dan de asla leeg gooien, want dat kan bij het vertrek niet omdat de kachel dan meestal nog te heet om de asla te legen.

De sleuven zitten er in!
Vervolgens gaan we het vuur opsteken en dan binnen 20 minuten is het systeem warm genoeg om ook de rest van het huis verder op te warmen. Dat is natuurlijk allemaal prachtig en de biomeiler zorgt bovendien ook voor een basis temperatuur, zodat we niet zoals vroeger in een huis met een temperatuur onder nul aankomen. Maar  doordat het huidige systeem nog niet af is krijg je, dat je beneden in de kamer stookt en het boven in huis het eerste aangenaam is. Ja, dat willen we natuurlijk niet, en daarom zijn we vandaag begonnen met sleuven hakken en tempierungsbuizen aanleggen in de woon- en eetkamer.

We hebben er wel een slechte dag voor uitgekozen want het is ijskoud en het waait keihard. Als je dan stukken stucwerk weghaalt in een vakwerkhuis kan het zo maar gebeuren dat het binnen opeens nogal tocht, ijskoude tocht. We zitten nu uitgeput op de bank, stoken als een gek en de houtvoorraad slinkt snel (wanneer is het mannenweekend ?), onderwijl stoppen we propjes papier in de ergste tochtgaten. Morgen maar snel die buizen er in leggen en zo snel mogelijk weer dicht stukadoren.  Of komt die lente hier ook snel, net als vorig jaar ?  Eh.... weersverwachting voor morgen verse sneeuw :(

Tochtpreventie



Google+