donderdag 24 juli 2014

Nog een paar dingen en dan pfffff is het klaar.

Project vakwerk begint mee een beetje tegen te staan, we zitten onderhand echt in de fase van die loodjes die het zwaarst zijn op het laatst. Nog zo'n cliché: het gaat om de details, de puntjes op de i, er is licht aan het eind van de tunnel, nog even een sprintje, de laatste hordes....

Velen mensen vragen er naar: "wanneer is het klaar?", nou mensen bijna, we moeten nog een paar dingen:

Zo lijkt het al bijna af
  • Nog een paar vakken afstucen
  • Vakken wit kalken
  • Hout donker bruin verven
  • Luiken labrador blauw bijverven
  • Her en der nog wat witte delen verven
  • Leien links plaatsen
  • Regenpijp links
  • Zink onder de eiken balk
  • De spreuk verven 
  • De bliksemafleider vast
  • Grendels op de luiken
  • Nog twee scharnier pennen
  • De steiger weg halen


En dan, en dan, dan is het vakwerk weer terug aan de noordzijde.  Het duurt alleen nog even dus, ondertussen buffelen we door, ik zie helaas momenteel alleen nog pietluttige details, de fouten die we hebben gemaakt, kleine dingetjes, onvolkomenheden, en dat het echt wel mooi wordt moet ik mezelf steeds inpeperen, ik zie het even niet meer.

Als het dan binnenkort eindelijk af is, dan champagne, vuurwerk, genieten! Ik ga er een maand naar kijken en relativeren, het wordt een mooie zomer! (oh hij is al begonnen).

dinsdag 15 juli 2014

Met tolheffing voor buitenlanders snijden de Duitsers zich zelf in de vingers, niet doen!

In Duitsland zijn er momenteel vergevorderde plannen om tol te gaan heffen voor buitenlanders om gebruik te mogen maken van hun wegen. En daarmee wordt Duitsland weer zo'n irritant land waar ze tol heffen,  heel Europa is grenzeloos maar in plaats daarvan staan we tegenwoordig of in een ellenlange security check, of we moeten weer een of ander vaag vignet kopen bij de grens of pomp, of we moeten om de zoveel kilometer geld in een bakje doen. De ANWB is inmiddels een actie begonnen.


Slecht wegdek.
Ik begrijp best dat de Duitsers graag willen dat ook buitenlanders meebetalen aan hun wegen, zeker omdat we er in grote getallen gebruik van maken. Ook snap ik dat ze hard geld nodig hebben, want hun wegen worden de laatste jaren steeds slechter, nog niet zo slecht als in de USA, maar het gaat hard achteruit.  Bruggen worden afgesloten, gaten in  de weg, en bordjes met "Baustelle bis 2019", ja met geld tekort duurt het renoveren lang.

Wat ik echter niet snap is de manier waarop ? Waarom weer een heel overheidsapparaat optuigen dat een vignet gaat uitdelen (hoe ouderwets is dat) ? Vraag gewoon een paar cent extra bij de pomp en klaar, mij hoor je niet klagen, de brandstof blijft zelfs nog steeds goedkoper dan in NL, lijkt me dus stukken simpeler. Maar men heeft min of meer besloten dat de Duitsers niets gaat betalen, alleen de buitenlanders,  vandaar dus de middeleeuwse vignetten constructie.

Vervelende voor ons persoonlijk is dat we twee auto's hebben en dus twee vignetten moeten kopen, of voortaan alleen nog maar met een auto moeten gaan. Ja luxe probleem ik weet het, maar gezien mijn niet altijd zo organisatorische aard wat betreft overheids dingen, zou het zo maar kunnen dat ik dat vignetten regelen altijd te laat doe, of gewoon vergeet. Zit niet in mijn systeem, en zal onvermijdelijk wel weer de nodige boetes opleveren.

Nog vervelender is het voor onze gasten, want zij moeten ook vignetten gaan kopen. Maar moeten ze een kort lopende goedkope, of een voor een heel jaar, of gewoon geen, en niet gaan? Het is toch weer een extra drempel, en waarom ? Al onze bezoekers komen graag bij ons en in Duitsland, gaan lekker uit eten bij de plaatselijke horeca,  en kopen de winkels leeg en bovendien tanken ze ook nog graag in Duitsland. Waarom dan die extra drempels opwerpen ? Zou me niks verbazen als we hierdoor minder spontane aanloop krijgen, en dat zou jammer wezen.

Lieve winnaars van de WK, het zij u van harte gegund het was een grandioze overwinning, maar ga nou aub. niet van die domme vignetten invoeren, er zijn veel betere en simpelere alternatieven om de wegen te verbeteren, gewoon de accijns verhogen.

Ik roep de Nederlandse lezers graag op de ANWB petitie tekenen, ik heb het al gedaan (je mag rustig mijn blog linken ook). En Duitse lezers roep ik hetzelfde te doen, al weet ik niet waar, maar de Duitse ADAC lijk ook tegen.

PS. Ik ben tegen wegenbelastingen in het algemeen, gewoon in de brandstofprijs stoppen en kappen met die domme heffingen, stickers, opgelden, vignetten. Wie veel rijdt en veel gebruikt moet gewoon meer betalen, simpeler kan niet, prima  te regelen via de bezineprijs. Bijkomend voordeel, zuinige auto zullen snel opgang vinden wat goed is voor het milieu, twee vliegen in een klap. Maar dat is een andere discussie.


donderdag 10 juli 2014

Sumpfkalk dat vind ik nou een mooi Duits woord, en nog fijn spul ook.

Boven stuc + verf, onder verse stuc.
We zijn al tijden bezig om de noord wand van de schuur wind en waterdicht te krijgen. Het vakwerk zit er in, de vakken zijn opgevuld met leem, het dak is dicht, de stuifsneeuwgaten zijn dicht en de muur moet alleen nog worden afgestuct zodat deze ook water dicht is.

Dat stucen klinkt allemaal simpel, maar we doen alles ekologisch en dan is alles anders dan anders. Zo gebruiken we zogenaamde luchtkalk, in plaats van de standaard bouwmarkt waterkalk. Dit doen we omdat deze kalk betere vochtregulerende eigenschappen heeft en daardoor voor een beter binnenklimaat kan zorgen. Deze kalk hard langzamer uit dan de meer gangbare hydraulische kalk, maar gaat gegarandeerd duizenden jaren mee, de oude Egyptenaren gebruikten het al en dat staat er nog.

Haarscheurtjes
Maar ja, een ander materiaal heeft ook weer iets andere eigenschappen en na een dag stucen zien we de volgende dag allerlei haarscheuren. We vragen ons af waarom en wat  we er aan kunnen doen ? Simpelweg opnieuw dichtsmeren blijkt niet de methode. Ook een belrondje langs een aantal Duitse stucadoors levert niet de gewenste informatie, men kent deze ouderwetse kalk eenvoudig niet.

Op internet is er wel een en ander te vinden over deze problematiek, vooral dat anderen hier ook last van hebben.  Maar oplossingen heb ik nog niet kunnen vinden. Het probleem schijnt vooral te zijn dat buitenkant sneller droogt dan de binnenkant, dat geeft krachten en spanningen met scheurtjes tot gevolg. Dit kan een gevolg zijn van te veel of te weinig vocht, maar hoe en wat ben ik nog niet helemaal uit.

De luchtkalk die we gebruiken is van de firma Solubel, dat is kalk met wat scherpzand dat een wat gelige kleur heeft. De bovenste vakken hebben we met zogenaamde Sumpfkalk-verf mooi wit gemaakt. De haarscheuren verdwenen hiermee, maar de vraag is nog even of het zo blijft. Al enige tijd niet meer bij het huis geweest vanwege verjaardagen,  het Festivalderaaa (aanrader) en een zakenreisje naar een ander continent, het continent van alles veel (of niks).

Ja het woord Sumpfkalk dat heeft een mooie klank en is ook nog fijn spul om mee te werken.

Wordt vervolgd.




Google+