|
De eerste steen |
In het najaar waren we er al mee begonnen:
vakkenvullen, vakwerkvakken vullen om precies te zijn. We begonnen met stampleem, maar dat is zwaar en we wilden iets
eenvoudigers en vooral lichter. We zijn uitgekomen op leemstenen, die wegen weinig en zijn makkelijk te verwerken en na een dag werken met die dingen ben je tenminste niet lichamelijk gebroken.
In de meivakantie waren door de firma
Conluto drie pellets met leemstenen en een pellet met leemmortel voor de deur afgeleverd. Naast allerlei
andere activiteiten hebben we met vereende krachten deze stenen naar boven getakeld als voorbereiding op het vulwerk. Omdat het om nogal wat materiaal gaat hebben we een takel gemaakt met daarin een emmer waarin dan steeds 4 tot 6 stenen kunnen. De beneden ploeg vult de emmer en takelt deze omhoog, de boven ploeg verdeelt de stenen een beetje gelijkmatig over de vloer en dicht bij het werk. Met een paar uurtjes waren we al klaar, dat ging lekker vlot dus.
|
Leemslepen |
Nu de stenen en de leemmortel boven zijn kunnen we de vakken gaan vullen. Dat gaat erg makkelijk met leemsteen. Eerst de balken een klein beetje nat maken, dan twee centimeter mortel er op, steen nat maken en vervolgens in de mortel drukken. Omdat het kleine vakjes zijn kunnen we mooi de rand van de balk aan houden, en kun je haast ook niet scheef gaan. Als de laatste steen op rij niet past, kan je hem eenvoudig afkorten door hem door te zagen met een flex, dit geeft wel echter wel een hoop stof helaas. Later komen we er gelukkig achter dan een klein beetje inslijpen al genoeg is, daarna kun de steen met de hand breken.
In de vakken passen natuurlijk net niet precies een aantal rijen stenen, dus houd je een randje/gleuf over aan de bovenkant. Die randjes vullen we op met stampleem, maar dan zonder te stampen. Als je stampleem aanlengt met water krijg je een ontzettend plakkerige substantie de je eenvoudig in randen kan duwen. Ongeveer 10 tot 15 liter stampleem verdwijnt op die manier in de ieder randje van elk vak. Komen we toch nog van het overschot stampleem af.
|
Vogelnestje |
Helemaal boven in de nok, in het dekzeil hebben vogels een nestje gebouwd, als we echter kijken blijkt het nestje verlaten. Gelukkig voor ons hoeven nu het werk niet stil te leggen. Zou echter wel leuk zijn als er in de toekomst ook een vogelnestje in de nok komt, dus bij deze zijn jullie (vreemde) vogels uitgenodigd om je vestigen op deze top-locatie.
We zijn nu vijf dagen bezig geweest en hebben het vakwerk nu voor drie kwart dicht zitten. Hoe hoger we komen hoe langer het werk wel lijkt te duren. Vooral helemaal bovenin de nok krijg je natuurlijk allemaal kleine stukjes en dat kost tijd. Ook is de werkhouding op die plekken niet optimaal, tel daarbij het aanvoeren van materiaal, ladder op ladder af, en er blijkt steeds meer tijd in logistiek dan in het vakwerken zelf te gaan zitten. Wel goed voor de conditie want je loopt wat af, en er zit onderhand 3500 kg materiaal in de muur, dat hebben we dus allemaal in ons handen gehad. Daar kun je dan ook nog talloze emmers met water bij optellen. Ja daar krijg je honger van, heel veel honger. Gelukkig werd er goed voor ons gezorgd door de familie, koffie, Kuchen, Biertjes en stevige maaltijden.
|
Het resultaat tot nu toe. De vakken boven het raam rechts moeten nog. |
|
Balkon voor het stucen in de nok. |
De nok zit eigenlijk net te hoog, of eigenlijk is de steiger te laag om
er bij te kunnen. Daar moesten we dus nog wat op verzinnen voor als we gaan
stucen. Als laatste hebben we daarom gisteren een dag besteed om een soort balkon op de steiger te fabriceren om straks bij de nok te kunnen als we gaan stucen. Deze werkvoorbereiding kost een hele dag werk met twee man, dat zijn echt van die dingen die je altijd vergeet te plannen, en waar je later ook niets meer van ziet. Je denkt aanvankelijk dat het opvullen van een vakwerk muurtje een snel klusje is, maar dat blijkt dus nog behoorlijk tegen te vallen.
De volgende stappen zijn de laatste vier vakken dicht maken, dan het stampleem opruwen en de voegen wat dieper maken, zodat de kalk stuc beter hecht. Daarna kan er nog een keertje geschilderd worden en de kunnen deurtjes weer worden geplaatst, want voorlopig blijft het een schuur. Als laatste kunnen dan de regenpijpen er op, en dan mag de steiger weg, duurt nog even dus voor we het totaalresultaat kunnen zien.
|
Diverse details. |