dinsdag 21 mei 2013

Weer een flinke hobbel genomen

Er zijn van die klussen waar je als een berg tegen op ziet, zoals een hooischuur leeg ruimen, een loodzware ketel opruimen en honderden flessen overjarige drank, ingemaakte vruchten opruimen. In dat geval roep je de hulp in van mijn zwagers, hun vrouwen en  kinderen en alles is gedaan voordat je er erg in hebt en je hebt nog tijd over om te relaxen ook.

Wat zullen we eens doen vandaag werd er om 10:00 bij het gezamenlijk ontbijt gevraagd? Ik had wel een lijstje gemaakt met allerlei klussen, maar had nooit verwacht dat er voor gekozen werd de oude olie CV ketel te verwijderen. Onder het motto, we houden wel van een beetje slopen en sloopklussen zijn gewoon leuk, werden de overalls aangetrokken en begonnen met  'its a dirty job, but someone gotta do it'.

Gezien het feit dat we met 18 mensen waren, werden er gelijk wat andere klussen aangepakt, zoals het het aanleggen van een compostbult en het opruimen van de nog goedgevulde, maar behoorlijk over datum zijnde oude dranken en voorraden in de kelder.  De honderden flessen en weckpotten werden naar buiten gedragen, aldaar geopend en leeggegooid in de net aangelegde compostbult. Lekker klusje waar de kinderen echt van genoten, vooral van de stank en alcoholdamp die er af kwam. Ik en Marjolein durfden het aan ingemaakte kersen uit 1991 te proeven, eigenlijk nog best te eten, alleen een wat bittere nasmaak, maar zeker niet bedorven.



Nadat alle flessen en potten leeggemaakt waren, bleef de geur van gisting en rotting nog lange tijd hangen rond de compostbak en de rest van het dorp, mede ook omdat het maar zelden waait in Stünzel. De leggen flessen zijn vervolgens allemaal in de glasbak verdwenen en de weckpotten bewaren we, hopenlijk kunnen we er tzt. ook zelf weer gaan inmaken.  Nu vraag je je misschien af waarom moest alles weg? De oudste flessen waren van eind jaren zeventig, en eenmaal geopend rook het echt niet goed meer.  Slechts een klein aantal weckpotten hadden nog een inhoud die goed is, zoals eerder genoemde kersen. Maar eenmaal open moet je ze wel snel verwerken, en daar had niemand zin in.

Keteltje rollen
Even terug naar het CV hok, waar ze inmiddels met flexen proberen de ketel in stukken te krijgen, omdat deze te groot en te zwaar is om te verplaatsen. Ooit is hij waarschijnlijk via een dichtgemetselde buitendeur in de kelder gekomen, die weg terug is er nu niet meer, en hij zal via de gewone keldertrap moeten en dan via de achterdeur er uit.  Helaas is het ding met een haakse slijper ook niet klein te krijgen, althans niet in een redelijke tijd, dus wordt alsnog besloten hem met een stel sterke kerels naar boven te duwen en trekken. Eerst houten geleiders gemaakt over de keldertrap, dan twee man achter het ding met een balk als hefboom, en vier man boven die trekken aan een touw. Langzaam maar zeker komt er beweging in, en uiteindelijk ligt de ketel nu in de tuin te wachten op een ijzerhandelaar die een goed bod doet.  Wij denken 200 kg zwaar, neem je niet zomaar mee zonder hijskraan.

We eindigen de zaterdag heerlijk in de zon rond het inmiddels gebruikelijke kampvuur met een biertje en wijntje.  Om een uur of acht een heerlijke pasta en salade maaltijd die ons hongerige werkers in no time geheel op hebben.  Daarna besluiten we nog even om in de schemer een lange boswandeling te maken, op zoek naar de herten.  Ook op dit soort tijdstippen is het mooi in het bos, maar herten heb ik niet gezien. Anderhalf uur later komen we in het donker moe maar voldaan terug om na te genieten bij de houtkachel.

Zondags, een nog stralender dag, T-shirts dag, koffie en kuchen in de zon, dit is pas genieten! Dan wordt er voorgesteld om de hooischuur leeg te maken, en zonder veel discussie staan we om 12:00 met negen man (Ekko, Jip,  Cor, Peer, Anne Bouke, Cor, Sicco, Ekko, Frank) het hooi naar buiten te scheppen en af te voeren naar de rand van de tuin. Gebruiken we eerst nog een kruiwagen, al snel stappen we over op een dekzeil dat vol wordt geschept en dan als een soort van slee naar de nieuwe hooiberg wordt verplaats. Dit blijkt een veel betere methode, want nu kunnen we tempo maken.

Om 16:00 zijn we klaar en is er een enorme klus af, eentje waarvan ik had gedacht dat je er met tien man alsnog twee volle dagen voor nodig zou hebben. Valt alles mee, en nu is er een goed begin gemaakt waar de steiger bouwer blij van wordt, die wilde geen steiger op hooi zetten, maar wel op de stalen balken die nu zichtbaar zijn. Tijd voor kampvuur, bier, wijn en barbecue, heerlijk in warme zon, genieten dus.

Peer heeft ondertussen in zijn eentje ook nog even het duivenhok op zolder gesloopt, de zolder is nu een grote ruimte, met veel meer licht. Met die ruimte zou je ook nog wel wat kunnen, maar dan moet er eerst nog een laag van 15cm duivenpoep worden verwijderd. Levert vooralsnog een leuke partij brandhout op, gewoon even sprokkelen op zolder voortaan.



Composthoop in gebruik genomen
Verder zijn er nog talloze andere klussen gedaan, tijdelijke stroomkabels in kamers op de tweede verdieping zodat daar nu ook wat meer comfort is, diverse kasten verplaatst, enorm veel troep geruimd,  de opgeruimde voorraadkelder weer in gebruik genomen, boompjes en kruiden geplant, enorme afwassen gedaan en heerlijk gekookt.  Er is zoveel gebeurd dat het lijkt alsof we twee weken weg waren.

De nieuwe hooiberg
Hooi sjouwen



Lekker weertje, mooi uitzicht





woensdag 15 mei 2013

Welkomstfeest

Foto tentoonstelling (door Rixt) in de gang
Afgelopen weekend hebben we voor de Stünzelaars en andere betrokkenen bij het Altes Gasthaus Grübener uit de regio Wittgenstein een barbecue georganiseerd. Dit om allen te bedanken die er voor gezorgd hebben dat het Gasthaus niet ten onder is gegaan aan wanstaltige nieuwbouw en behouden blijft voor de toekomst en het authentieke dorpsgezicht.  Verder een mooie gelegenheid om het hele dorp uit te nodigen en iedereen te leren kennen.


Het feest was mede gefinancierd door de Stünzeler dorpsgemeengeschap die hiervoor een van de bank een kleine toelage had gekregen. De bank was namelijk erg blij dat de vereniging een koper, in de vorm van ons,  had gevonden die bereid was de schulden af te lossen van de overleden vorige eigenaar.  In Nederland kennen wij banken vooral als graaiende instellingen, in Duitsland heb je nog die ouderwetse bank die meedenkt en hun klanten beloont.  Enige bestuurders van de plaatselijke bank kwamen ook nog langs op de BBQ en lieten hun bonus dit keer in de vorm van Bier und Bratwurst uitkeren. Toch fijn om te weten dat dat gewoon nog kan anno 2013.

Genoeg over banken, punt is dat de dorpsvereniging er eerst voor heeft gezorgd dat het huis een Denkmal werd, zodat de bad-guys projectontwikkelaars, die alleen wilden slopen, afhaakten. Vervolgens hebben ze met vereende krachten het hele huis opgeruimd,  de vorige eigenaar was overleden en had geen erfgenamen, althans niemand wilde het hebben. Daarna zijn ze op zoek gegaan naar geïnteresseerden die het huis wel wilden opknappen en behouden. Uiteindelijk vonden ze dan ons via een advertentie op ebay.de, de Duitse marktplaats.nl. Er is gigantisch veel troep uit het huis gekomen, en wij zijn echt heel blij dat dit gebeurd is voordat wij er kwamen.  De dorpscommissie heeft dus succesvol hun Gasthuis reddingsmissie volbracht en dat moest gevierd worden.

Aandachtig luisteren

Officieel ontvangst van de appelboom

Het was een hele klus het feest te organiseren, want je wil natuurlijk dat je huis, ondanks een groot bouwval gehalte, wel toonbaar is.  Verder wil je dat men zich vermaakt, lekker eet en drinkt en dat het gezellig is. Dan heb je nog te maken met het weer, normaal gesproken wil je graag buiten BBQ'en, maar de vooruitzichten waren slecht.

Vooraf is er in de mei-vakantieweek een enorme bult werk verzet om het huis toonbaar te maken, dus daar hoefden we ons nu niet veel zorgen meer om te maken.  Verder was het nu hemelvaart- weekend en dus hadden we nog twee extra dagen  om het feest voor te bereiden.  Omdat het te verwachten weer nogal onduidelijk was hebben we besloten alles binnen te doen, de BBQ's  in de koestal, Kuchen, dranken en salades in de gang, en verder zitten en staan in de keuken en kamers. Kan prima, want het was altijd al een Gasthaus.

We wilden lekker bio-vlees wat heerlijk smaakvol is. Al het BBQ vlees hebben we betrokken van Commandeur Eko vlees waar toevallig ook mijn vrouw werkt. En ook heel handig is, dat ze er een grote (gas) BBQ bij leveren.  We gebruiken het standaard BBQ pakket wat bestaat uit kipsaté, worstjes, filetlapje, hamburger en shashliek.  Daarnaast serveren we Kartoffelnsalat, Linzensalade met sperziebonen, perzik en blauwe kaas en maaltijdsalade met meergranenrijst en kapucijners alles gemaakt door Aafke, heel lekker.

Kuchen Kuchen Kuchen
Een aantal vrouwen uit het dorp kwamen zelfgemaakt Kuchen brengen en daarnaast had Aafke nog twee verschillende traditionele Hollandse appeltaarten gemaakt.  Een Duits feest begint traditioneel met Koffie en Kuchen, maar dat gaat dus niet met één kopje koffie met één stukje taart zoals bij ons, nee  je eet zoveel Kuchen als je wilt van alle aanwezige taarten.

Na de kuchen heb ik nog gepoogd een kleine speech te houden in mijn beste Rudi Carell Duits, zoals gebruiklijk weer de helft vergeten te zeggen, voortaan maar een lijstje punten maken. Daarna worden we door Heinz gevraagd mee te komen naar buiten, naar de onlangs geplante  Topaz Appelboom. Deze boom is ons geschonken door het dorp en wordt ons nu officieel overhandigd met toespraak en een prachtig gedicht van Burkhard, echt heel mooi, we zijn diep onder de indruk.



Live muziek
Kaasplank
Daarna gaat de BBQ aan en genieten we van het heerlijke vlees, salades met Bosch Bier, Radler en zelf gemaakte schnapps. Zo kregen we Stünzeler Wipfel-Likör Tanne en appellikeur alles zelf gemaakt, heerlijk! Daarbij kregen we ook brood met brandnetel- en rozenzout, traditioneel om een huis mee in te wijden.  Dit alles werd dan weer begeleid met live muziek van Stefan en Christa, die ook de gevel hadden geverfd, heerlijk allemaal.

Zweedse fakkels
voor het huis
Rixt had een fototentoonstelling gemaakt met oude foto's van het huis in de 20'er jaren,  verbouwingsfoto's van nu en allerlei krantenartikelen (het huis is heel bekend in de regio). Daarbij nog een  presentatie van onze vakwerk- en verwarmingsplannen aan de muur, wat zeer gewaardeerd werd en leuke gespreksstof op leverde. De gasten vermaakten zich al snel prima en genoten zichtbaar van de kuchen, muziek, bbq en gezelligheid. Leuk ook om te zien dat sommige dorpelingen elkaar blijkbaar al jaren niet hadden gezien, en nu eens mooi konden bijpraten.

Als afsluiter natuurlijk een oer hollandse kaasplank met diverse Beemster kazen, die ook in goede aarde viel gelukkig. Al met al een heel leuk feest dat eindigde bij het kampvuur in  de tuin. Met het weer viel het gelukkig alles mee, geen regen 's avonds en prima uit te houden bij het kampvuur. Ook stond het huis er mooi bij met de zweedse fakkels, die Heinz 's middags nog even had gezaagd, het effect is erg leuk.

Ik moet nog wel even iedereen bedanken die mee geholpen heeft dit feest een succes te maken, zonder jullie was het niks geworden. Ploeg 1: Els, Kees, Karin, Anne Bouke, Cor, Chris, Rixt. Ploeg 2: Aafke, Ekko, Rixt, Jessica, Karin, Marijke, Stefan, Christa, Heinz en familie, Rosi en familie.  Verder dank aan Jessica voor de foto's, zie hier het volledige 11 mei 2013 inwijdingsfeest album, en het  filmpje.






zondag 5 mei 2013

Meifeest

Eindelijk kunnen dan de ramen open, de extra dekens van het bed, want  het is lente en dat vieren de Duitsers met het oprichten van een meiboom. Dit gaat gepaard met alpenhoorngeschal en salutschoten om de laatste resten kou met koning winter te verdrijven. Was wel nodig ook, want op 1 mei was het nog steeds wel fris, daarna werd het gelukkig rap beter.

Mei boom
Net terug van een heerlijk weekje Stünzel met mijn dochter Rixt, Els, Kees, Karin, Chris, Cor en Anne Bouke. Geheel niets meegekregen van konningedag, iets met een kroning en andere oranjegekte. In plaats daar van wel, 1 mei, dag van de arbeid, wat in duistland dan weer een vrije dag is, een dag waarop de jeugd schijnbaar massaal bier gaat drinken in het bos. Dat hebben wij dan niet gedaan, in plaats daarvan zijn we wezen rondtouren in de omgeving en hebben een bezoek gebracht aan het Landwirtschaftsmuseum, mooie dorpjes bekeken, genoten van het uitzicht en uiteindelijk op een ski/rodelberg Sackpfeife beland.

In het Museum Landwirtschaft und Brauchtum "Hof Espe" waren we getuige van het oprichten van de meiboom. Als Hollanders en bekende Stünzelaars werden we zelfs nog speciaal welkom geheten door de voorzitter. Daarna een tour door het museum, leuk om eenzelfde haard te zien die wij nog dagelijks gebruiken in de keuken, we worden onderhand zelf een museumstuk. Verder heeft buurman Heinz er een eigen hoekje met allerlei interessante informatie over  de bossen en bomen in de buurt.

Ook leuk is de route langs Hüttental, Schwarzenau, Richtstein, Elsof waar je prachtige vakwerkhuizen kan zien en mooie riviertjes. Over al die routes schrijf ik nog wel een aparte blog, ben in ieder geval begonnen om een google map de locaties en bijzonderheden te vermelden, zodat ik het over een jaar, nog zeg maar week nog weet. Met zoveel indrukken ga je ook steeds meer door elkaar halen, daarom ga ik het nu maar eens bijhouden. 

Eikenhouten tafel met boomstronk poten
Toen Rixt en ik zondags aankwamen stond er een prachtig eikenhouten tafel blad voor ons klaar. Kado van de buurman Heinz, die dit normaal gesproken op bestelling maakt.  Als tafelpoten had hij bedacht om er twee onderste gedeeltes van een boomstam onder te monteren. Hij had er al een aantal in het bos voor-gezaagd, we hoefden ze alleen nog maar even op te halen. Dat was wel even een klus, want dat weegt nog wel wat. Uiteindelijk, waren twee van zulke poten toch wat al te massief en iet wat onpraktisch. Daarop hebben we besloten de boomstronk verticaal door te zagen en de twee helften te gebruiken. Deze halve stronken naaldhout met gelakt massief eiken houten blad zit er fantastisch uit, moet ik zeggen.  Heeft u belangstelling voor een dergelijke tafel, of andere houtkunst van Heinz neem dan even contact met mij op.

Verder is er ontzettend veel werk verzet in en om het huis, het eigenlijk al te veel om op te noemen. Alle slaapkamers zijn nu gepoetst, en kunnen in principe gebruikt worden om te slapen, ook op de tweede verdieping. De verlengsnoeren die sommige slaapkamers van stroom voorzagen zijn vervangen door vaste stopcontacten, geen snoeren meer tussen de deuren dus. De badkamerdeur en wc deuren kunnen nu allemaal op slot. De tuin en paden zijn verder opgeruimd, er ligt geen troep meer tegen het huis aan nu.  De houtwal begint vorm te krijgen, en de houtvoorraad krimpt en groeit constant.  Al onze vuilcontainers zitten inmiddels vol, er ligt nog een kuub oud papier die we nog niet kwijt konden, en we hebben alle lege flessen (en dat waren er best veel) naar de container gebracht.  

Rixt heeft allerlei klusfoto's en kranten artikelen op een hele leuke manier op grote borden gerangschikt, dit wordt binnenkort een semi permanente tentoonstelling in huis.  Er komen vaak mensen langs om te kijken wat we doen, en dan is een dergelijke presentatie erg leuk en handig. Zo hoorde ik zojuist, dat er gisteren nog wat lezers van deze blog langskwamen net nadat we weg waren. De buurman heeft ze een rondleiding gegeven, maar wie waren het ?

Ook heb ik nog een eerste kleine stap gedaan voor het verwarmingssysteem wat we gaan aanleggen. In een kamer is alles bouwrijp gemaakt, zijn de benodigde sleuven gemarkeerd en heb ik een sleuf gefreesd. Dat viel echter nog niet mee, die machine  is zwaar en het valt moeilijk de rechte streep aan te houden. Denk dat ik hier eerst op moet gaan verzinnen met behulp van een geleide lat of iets dergelijks.  Ander nieuwtje is dat ik in oktober een cursus massakachel maken ga organiseren, hiervoor zoek ik nog enkele deelnemers. De cursus wordt gegeven door een professional en ik stel mijn huis beschikbaar, meer info volgt later, maar mocht u interesse hebben stuur maar een mail naar: franq77 (at) gmail.com

Na de WDR TV reportage, gaat de WDR nu een uitzending maken over de teloorgang van het platteland en wat er tegen te doen, een beetje "Hoe God verdween uit Jorwerd", maar dan vanuit  de Stünzel café Stube  tegenover ons huis over dezelfde problemen in Wittgenstein. In de live uitzending (31 mei 2013) van een uur zullen allerlei deskundigen voorbij komen, en wordt ook drie minuten vanuit ons Altes Gasthaus gedaan, ben benieuwd.

Iedereen die mee was, bedankt voor de hulp en gezelligheid! 
En zijn er al bewijzen van de achttien herten/reeën ? Nee, ik ben niet jaloers.





Google+